02 Feb
02Feb

Зимові походи більш складні та небезпечні, ніж літні. За 10 років зимових походів в мене накопичилося багато лайфхаків,  якими я б хотів з вами поділитися. Лайфхаки розіб’ю на категорії: тактика, спорядження та навички. 

Тактика. Перед будь- яким походом варто проробляти тактику походу. Коли, куди і скільки йдемо. Що з собою беремо і на чому готуємо. Скільки і якої їжі беремо та інше. Тому взимку варто: 

1. Тиждень перед виїздом слідкуйте за погодою в регіоні. Також контактуйте з рятувальниками чи місцевими жителями щодо стану і кількості снігу. Наприклад, якщо ви зібралися на Петрос і Говерлу з Козьмещика, а там цілий тиждень світило сонце, температура іноді сягала 0 ͒С і дув вітер, то, ймовірно, вам більше згодяться кішки, ніж снігоступи. Але якщо тиждень снігопадів, а в день приїзду вітер, то все ж краще снігоступи чи скітурні лижі.

2. Ходіть  знайомими маршрутами і закладайте на денні переходи набагато менше кілометрів, ніж влітку. Щодо маршрутів, то ще є поправка на літні та зимові стежки. Якщо десь влітку стежка травесує вершину, то взимку варто йти через вершину. Швидкість руху взимку може коливатися від 2 км/год до 100 м/год.

3. Початківцям варто ходити на популярні маршрути адже там більше людей, краще протоптані стежки. А також на випадок надзвичайної ситуації (НС) більше шансів, що вас хтось побачить та допоможе з тої НС вибратися.

4. Використовуйте колиби та притулки для ночівель. Це безпечніше й іноді тепліше. В Закарпатській області більшість колиб та будівель в горах маю на стіні код, що спрощує ваш пошук рятувальникам, якщо у вас НС і ви біля якогось з цих пунктів. На деякі хребти в Карпатах можна йти без намета, якщо є якісна колиба чи притулок, проте краще все ж намет або інший вид укриття мати, бо колиба може бути зайнята чи в не належному стані.

5. Прокидайтесь та робіть таборові справи коли ще темно. Оскільки день взимку короткий, краще поїсти та спакуватися ще затемна. А із сірінням світанку можна пакуватися та вирушати. Не лякайтеся, що треба вставати, коли ще темно.  А 17:00 вже не час ходити горами, бо темно. Встигнете виспатися до 5-6:00 якщо лягти о 20:00.

6. Враховуйте, що взимку більше хочеться їсти, бо тілу більше потрібно енергії для обігріву себе. Також не забувайте пити. Втрата вологи взимку не менша, ніж влітку.

7. Не пітнійте. Саме так, хоч не пітніють тільки мертві, але старайтеся тримати такий розмірений темп. Коли тіло мокре, на зупинках ви швидше будете мерзнути. Якщо спітніють ноги, то сохнути будуть дуже довго, а на зупинках швидко будуть мерзнути.

Спорядження для зимових походів має більші вимоги щодо надійності та функцій. Крім того, є додаткові елементи, які не використовуються влітку. Це снігоступи чи лижі, додаткові теплі речі, грілки та інше. Мати все спорядження не достатньо. Корисно знати як ним користуватися, а також як можна його використовувати, окрім головного призначення. 

1. Трекінгові палки можна розібрати і кріпити до них відтяжки наметів. Варто врахувати, що іноді сніг настільки пухкий, що секції палок недостатньо, тому в такому випадку варто кріпити до цілої палки розкладеної на потрібну довжину.

2. На палки завжди беріть снігові кільця.

3. Якщо табір ставите в лісі, то відтяжки можна кріпити до дерев. Так точно не здує. Все ж варто зважати, під якими деревами ставити намет. Дерева, де багато сухих гілок, небезпечні. Вони можуть ламатися від снігопаду чи вітру.

4. Перед тим, як ставити кілки, трамбуйте сніг. Стандартні кілки взимку недоречні - вони  в глибокому снігу не тримають. Саме тому, існують довгі кілки. Довжина +- 40 см. Цього вже може вистачити для надійнішого кріплення. Відтяжку тим часом потрібно кріпити до кілка десь посередині та прикопувати. За ніч сніг може підмерзнути і кріплення не вирветься від вітру.

5. Взуття обирайте жорстке та зручне. Більше прочитати можна тут ТРЕКІНГОВЕ ВЗУТТЯ ДЛЯ ЗИМИ ТА ТРОХИ БІЛЬШЕ. Про шкарпетки також не забувайте.

6. Місце під намет варто понижати відносно поверхні снігу. Є варіант викопувати яму або будувати стінки. Найчастіше доводиться робити і одне, і друге.

7. Для того, щоб копати, потрібно мати снігову лопату. Якщо на 1 намет є 2 лопати, то з однієї можна також зробити кілки для відтяжок. Один з держака, інший з ковша. Ковш має спеціальні отвори. Іншу залиште в тамбурі, щоб зранку відкопати намет.

8. Снігову лопату краще мати спеціалізовану від туристичних брендів. Вони легкі, живучі і продумані. А більшість зроблені так, щоб можна було їх зібрати в екстреному форматі.

9. Краще використовувати намети із спальнею з тканини. Вони менше продуваються  і тепліші. Снігова спідниця - необов’язковий елемент, проте не зайвий.

10. Рюкзак для зимового туризму має мати на 10-15 літрів більше, ніж літній, задля більш зручного пакування, щоб не довелося  трамбувати ногою. Ще зручно, якщо є кріплення для снігоступів чи лиж або хоча б петлі, до яких можна прикріпити стропи для кріплення об’ємних речей.

11. Килимки варто використовувати зимові, тобто з показником R-value більше 4. Все ж якщо нема зимового, ви можете використати 2 килимки. Наприклад, 1 складний інший самонадувний чи два складних. Якщо ж використовувати 1 килимок, то буде холод пробивати знизу, а вранці ви прокинетеся в ямі, яку протопило тепло, яке проходило через недостатньо теплоізоляцію.

Зима в Карпатах дуже неординарна. За 10 років відвідування зимових Карпат я бачив різне. Саме тому я переконаний, що просто так і в будь- чому йти в гори взимку не варто. Було таке, що  на Заросляку дощ, а на хребті туман і з вітром, і ми за день прогулянки стали шматками льоду. Сушилися після того два дні. А було таке, що 30-го грудня йшли святкувати Новий рік по траві, а за 31-ого насипало так, що колибу ледь змогли відкрити. А вже за 20 днів я йшов на ПІЧ знову по траві і обледенілій стежці. Бували і льодяні поля, і сніг по груди.

Вітри, що здувають та яскраве сонце, на якому обгорають щоки. Щоб вміти поводитися в різних погодних умовах та на різних поверхнях, потрібно володіти певними навичками та мати знання. Зокрема: 

1. Вміти ходити в снігоступах групою чи самостійно.

2. Закладати крок на фірновому схилі якщо нема кішок чи снігоступів.

3. Варто вміти самозатримуватися на схилі з допомогою палок чи льодоруба.

4. Вміти слідкувати за погодою, природними явищами за тиждень до виїзду. Знати, що з тими даними робити і як їх аналізувати.

5. Знати, яке спорядження та одяг підбирати на той чи інших похід.

6. Вміти орієнтуватися з допомогою різних аналогових та цифрових пристроїв.

7. Вміти користуватися своїм спорядженням із заплющеними очима. Пам’ятати, де і що у вашому рюкзаку запаковане, а необхідні екстренні речі повинні бути в легкому доступі.

8. Вміти укріпити намет. Зробити захисні стінки для намету чи навіть вирити печеру. В печері спати тепліше, ніж в наметі. Перевірено на власному досвіді.

9. Взимку обов’язково брати лижну маску чи окуляри від сонця. А краще і те і те.

Набратися конкретних знань можна в різних альпшколах, туристичних клубах, в комерційних походах з досвідченими гідами, просто в мережі "Інтернет"  та від спілкування із досвідченими туристами та альпіністами. 

Знання та навички, як і круте спорядження, не забезпечить вам 100% безпеку в горах. Але чим більше ви знаєте і вмієте, тим краще. 

І кілька порад. Завжди беріть кілька пар рукавиць. Скільки  і яких читайте тут “БЕРЕЖЕМО РУКИ В ТЕПЛІ. ЯК ОБРАТИ РУКАВИЦІ ДЛЯ ЗИМОВОГО ПОХОДУ”, завжди беріть аптечку в гори, майте з собою грілки та термоковдру, не забувайте про ліхтарик. Обов’язково брати гамаші в гори, про це читайте тут: “ЗБЕРІГАЙ ТІЛО В ТОНУСІ, А НОГИ СУХИМИ. ЯК ОБРАТИ ТУРИСТИЧНІ БАХІЛИ (ГАМАШІ)”, завжди майте запас їжі,  а головне не забувайте голову. 

Всім гарних та безпечних гір!