07 Dec
07Dec

Сьогодні поговоримо про «перший шар» в тришаровій концепції одягу (тобто такий, який одягається на тіло), а саме про термобілизну.

Що таке термобілизна і для чого вона потрібна? Термобілизна — це назва сучасних високотехнологічних видів спідньої білизни. Головна задача її — не зовсім зігрівання, а в першу чергу відведення вологи від тіла на наступний шар. Більшість термобілизни практично не зберігає тепло, а тільки відводить вологу, чим забезпечує найважливішу функцію для збереження правильного мікроклімату тіла. Бо у випадку коли у вас піт на тілі, і на вулиці холодно ви і отримуєте цей вкрай небажаний ефект холоду.  Отже -  термобілизна, утеплюючий шар і захисний створюють тришарову концепцію, яка є основою філософії туристичного одягу.    

Тришарова концепція одягу.    

Базовий шар. У цю категорію потрапляє вся білизна, включаючи футболки з довгим і коротким рукавом, кальсони, шкарпетки, майки, труси. Тобто це одяг, який безпосередньо контактує зі шкірою, і під нього більше нічого не одягається. Основне завдання термобілизни - вбирати піт із поверхні шкіри і швидко відводити його на зовнішній бік матеріалу для подальшого випаровування. Це допомагає захистити організм від перегріву в процесі навантаження та знизити ризик його переохолодження після закінчення.    

Другий шар. Це одяг, який утримує тепло тіла, не даючи вам замерзнути. У класичній системі шар, що утеплює, — проміжний, тобто розташовується між базовим і захисним шарами. Тому такий одяг повинен «дихати», щоб не заважати роботі термобілизни, тобто продовжувати відводити вологу ще далі від тіла, а не затримувати її між шарами одягу.    Другим шаром може бути флісова кофта, пуховка або куртка із синтетичним утеплювачем.    

Третій шар. Цей шар покликаний захистити вас від зовнішнього середовища – вітру та опадів. При цьому він повинен виводити назовні випаровану з тіла вологу. Тому під одягом захисного шару сьогодні найчастіше мають на увазі мембранні куртки та штани.    Мембранна тканина здатна проводити через себе пару, але не пропускає воду в її рідкій формі. Тому краплі дощу та мокрого снігу не потрапляють всередину, а випаровування з поверхні шкіри відводяться назовні, не даючи вам змокнути від поту.    

Для того, щоб вибрати термобілизну потрібно розуміти завдання які вона повинна для вас виконувати, а відтак знати її склад.   За складом термобілизна поділяється на: синтетичну, шерстяну і комбіновану.      

Синтетична термобілизна. Синтетичні тканини сохнуть швидше за тканини з натуральних матеріалів. Так відбувається зокрема тому, що на мікроскопічному рівні хімічне волокно, з якого виготовляється тканина, має гладеньку поверхню, яка менше змочується водою. Синтетична термобілизна краще підійде для видів спорту, де людина швидко та активно рухається.    

Синтетичні тканини можуть складатися з волокон поліестеру, нейлону, поліпропілену, їх сумішей та модифікацій, кожна з яких виконує певні завдання. Такі тканини м’які та легкі, стійкіші до пошкоджень та протирання, їх легко прати та доглядати. Тканини, які містять еластичні поліуретанові волокна, наприклад Лайкра, Эластан, до всього будуть комфортнішими, адже дозволяють білизні більш природно повторювати рухи тіла. Розглянемо на прикладі склад синтетичної термофутболки Accapi X-Country Men. Вона складається з 67% поліпропілену, 26% поліаміду і 7% еластану. 

Поліпропілен - чудово відводить вологу від тіла. 

Поліамід - легкий і м'який матеріал, надає термобілизні гладкість. Використовується при виготовленні безшовної термобілизни. 

Еластан - надає термобілизні еластичності і зносостійкості. Для використання термобілизни в більш холодних умовах до її складу додають тканини, які мають порожнисту структуру. Хорошим прикладом є Thermolite,  волокна якого добре зберігають тепло і  забезпечують відмінну терморегуляцію. Як приклад готового виробу можна навести  Термофутболка Accapi Polar Bear. Функціональна білизна Polar Bear призначена для тих, хто хоче залишатися в теплі, активно рухатися навіть у лютий мороз. 

Зверніть увагу, це далеко не всі всі елементи які можуть використовуватися в синтетичній термобілизні, інколи виробники змішують різноманітні елементи експерементуючи з властивостями 

Переваги синтетичної термобілизни:

  • Швидко сохне;
  • Легка;
  • Проста в догляді;
  • Не “сідає” з часом; 
  • Синтетику не їсть міль; 
  • Дешевше вовни. 

Недоліки синтетичної термобілизни: 

  • Швидше накопичує неприємний запах;
  • Гірше за вовняну отримує тепло;
  • Може накопичувати статичну електрику.

Натуральна термобілизна.    

Шерстяна термобілизна (термобілизна з вовни). Матеріал, який застосовується для виготовлення шерстяної термобілизни - це вовна мериноса. Мериноси - це порода овець, яку розводять в горах Австралії та Нової Зеландії. Через суворий клімат вовна мериносів має унікальні властивості, які допомагають їм протистояти і дуже низьким температурам зимою і екстремально-високим влітку. Такого ефекту досягається за рахунок дуже тонких волокон їх шерсті. Перевага вовни мериноса — натуральна, тонка, надзвичайно м'яка шерсть, що "дихає" і добре зберігає тепло. Комірчаста структура цього матеріалу дозволяє вбирати вологу і відводити її, і, в той самий час, зігрівати у вологому стані. Тим самим, при фізичних навантаженнях шкіра залишається сухою, тепло зберігається, не відбувається охолодження.  

Крім зігріваючого ефекту, матеріал сприяє мікро масажу тіла, покращуючи кровообіг. Цей матеріал незамінний при виборі термобілизни коли тіло перебуває в стані спокую (коли Ви вже прийшли на місце ночівлі, для сну), для тривалих походів в зимову пору року, для повсякденних потреб. Також шерсть відрізняється антибактеріальними властивостями, виключаючи появу неприємного запаху.   

Переваги шерстяної термобілизни: 

  • Довше залишається без неприємного запаху при постійному використанні;
  • Тривалий час зберігає свою форму;
  • Відносно швидко сохне;
  • Має добрий зігріваючий ефект;
  • Гарно “дихає”;
  • Натуральна;
  • Приємна до тіла. 

Недоліки шерстяної термобілизни: 

  • Висока вартість;
  • Вимагає дбайливого поводження в догляді;
  • Повільніше сохне ніж синтетична.

Бамбукова і шовкова термобілизна. До натуральної термобілизни, крім шерстяної з вовни мериноса, належить бамбукова і шовкова. Сезон її використання як правило весна-літо для різноманітних спортивних цілей, трекінгу, тощо. Термобілизна з використанням волокон справжнього бамбука - це відмінна альтернатива синтетичній і вовняній термобілизні, яка буде по достоїнству оцінена тими, хто так давно шукав виняткове поєднання якісного вілоговідвідного матеріалу із приємними тактильними відчуттями. Бамбукові і шовкові волокна комбінують з синтетичними волокнами, що дозволяє досягти максимальної ефективності в процесах терморегуляції.  Шовкові нитки в білизні підвищують міцність тканини на розрив і її зносостійкість. Гарним прикладом термобілизни з використанням волокон справжнього бамбука буде Футболка Fuse Organic Bamboo T-Shirt Man.

Футболка Fuse Organic Bamboo T-Shirt Man


Комбінована термобілизна. Виготовлена  з вовни мериноса і синтетики. Вона поєднує у собі як переваги двох матеріалів, так і недоліки. Також це гарне поєднання якості та ціни. Гарним варіантом буде Tермофутболка Turbat Retezat Top M  та Чоловіча футболка з довгим рукавом Fuse Merino Longshirt Man. Розглянемо на прикладі Термофутболка Turbat Retezat Top M з яким матеріалів вона складається і за що ці матеріали відповідають. Вона складається з 85% поліестеру, 15% вовни мериноса. Поліестер - відводить вологу від тіла. Вовна мериноса - добре зберігає тепло, відводить вологу і “дихає”.

Окремо хочеться  виділити термобілизну, що виробляється з тканин торгової марки -  Polartec®.  

Найбільш популярні  - Polartec® Power Dry®, Polartec® Power Wool®, Polartec® Power Grid® . Ця термобілизна буває синтетична і комбінована.    

Polartec Power Dry® - базовий синтетичний матеріал, добре справляється з відведенням вологи при помірних і холодних температурах.  Тканина добре “дихає”, швидко сохне, м'яка, має захист від ультрафіолету, можна прати в пральній машині. Простим і функціональним виробим з такого матеріалу є наприклад Джемпер Neve Balance, який прекрасно справляється з функціями, ще й з дуже приємною ціною 

На відео наглядно продемонстровано як працює цей матеріал      

Polartec® Power Wool уже двокомпонентна тканина, внутрішній шар якої зроблений з натуральної вовни мериноса, забезпечує швидке відведення вологи і зігрівальний ефект, має природну стійкість до виникнення запахів, а зовнішній шар виконаний з синтетичних волокон, в свою чергу, прискорює відведення вологи і висихання, забезпечує загальну міцність виробу і збереження форми після прання. Така термобілизна годиться уже для більш низьких температур при незначній активності і знову ж гарним рішенням є Джемпер Commandor Avalanche. Трекінг, прогулянки, повсякденне використання. Спектр дуже широкий. Рекомендуємо спробувати такий варіант, вам сподобається.    

Polartec® Power Grid® - це практично різновид надтонкого флісу. Легкий та теплий, еластичний матеріал швидко висихає на тілі та робить цей виріб комфортним для занять спортом у холод та мороз. Унікальна сітчаста структура внутрішнього шару тканини підвищує капілярний ефект, зменшує вагу виробу, зберігаючи зігріваючі властивості. Представником термобілизни з матеріалом Power Grid є Джемпер Commandor Frozzy.

Різноманітні вищеперараховані матеріали Polartec використовують майже усі гіганти індустрії туризму , такі як Arcteryx, Marmot, The North Face, Rab, Patagonia, Black Diamond, що говорить про затребуваність і хороші технічні показники.     

Декілька слів про товщину. Категорія щільність тканини, важлива для сезонності термобілизни. Актуальна, як правило, для однокомпонетних видів тканин, хоча також не обов”язково. 

  • 100 – 180 г/м² – тонка, переважно для літа. 
  • 180 – 220 г/м² – середня, для міжсезоння, європейської зими 
  • 220 – 300 г/м² – товста, для холодної зими.    

Зональність та плетіння термобілизни. В зонах підвищеного потовиділення застосовують спеціальне плетіння, яке допомагає швидше відводити вологу на наступний шар, а потім з наступного шару назовні. Це також можна досягти поєднанням синтетичних матеріалів з різними характеристиками. Термобілизна зі спеціальним плетінням і зональністю буде дорожча від звичайної термобілизни, оскільки на її виробництво потрібно більше затрат.

Термофутболка Accapi Synergy Man


Основні правила догляду: 

  • термобілизну можна прати вручну або в пральній машині при делікатному режимі прання і температурі води 30 °C 
  • для прання термобілизни підійдуть спеціалізовані засоби для делікатного ручного прання 
  • випрана термобілизна потребує ретельного полоскання 
  • не потрібно сильно стискати термобілизну після прання, краще дати воді просто стекти 
  • не сушити на батареї чи вогнищі 
  • не застосовувати хімчистку не прасувати    

Висновок. Термобілизну необхідно підбирати до своїх вимог та потреб. Якщо людина влітку займається різними спортивними активностями, то її найкраще підійде синтетична термобілизна, або як аналог можна також розглянути темобілизну з бамбуку, що комбінована з синтетикою. Вона добре відводить вологу і швидко сохне. У холодних умовах необхідно, щоб тканина не тільки відводила вологу, але зберігала тепло тіла. При регулярній зміні активностей у холодних умовах рекомендуємо підібрати термобілизну з комбінованих матеріалів. Для повсякденного використання в холодних умовах  чи для тривалого неактивного проведення часу на холоді радимо вибрати термобілизну з вовни (шерсті)

Окрім складових і матеріалів, звертайте увагу на виробника. Бо пошити якісно термобілизну також не просте завдання. Мінімалізувати вплив швів, з”єднання матерілів, замків, зробити виріб технологічним, часто це непосильне завдання для непідготовлених виробників. 

Спеціалізовані виробники: 

Smartwool - виробник -гуру в галузі термобілизни з вовни. Світовий лідер напрямку;

Accapi - один з лідерів синтетичної термобілизни;

Odlo - технічна термобілизна преміум класу;

Craft - технічна синтетична термобілизна преміум класу; 

Fuse - високоякісна синтетична термобілизна від німецького виробника.

Як правило, глобальні туристичні бренди, які є на ринку вважають за потрібне бути на ринку термобілизни.  Хороші виробники в яких термобілизна один з видів продукції. Їх багато, але хочеться виділити декілька.  

Tenson - якісна термобілизна з вовни за прийнятною ціною 

Marmot -термобілизна високого класу з різноманітних матеріалів 

Salewa - різноманітна термобілизна високого класу 

Black Diamond - різноманітна термобілизна високого класу 

Rab - різноманітна термобілизна високого класу 

Серед українських виробників слід ми хочемо найперше згадати найперше виробника Commandor який багато років робить хороший і недорогий продукт під брендом Neve, постійно додаючи нові тканини і технології. Молодий бренд Turbat щороку нарощує м'язи, і багато продуктів уже мегапопулярні. Ordana - бренд популярний серед мисливців та “водників”.

Зверніть увагу, що в Україні є бренди, які просто шиють товсту білизну називаючи її термобілизною, але вона не має жодних функціональних ознак останньої, і більше шкодить ніж корисна при русі в холодних умовах.    

Це все, що ми хотіли розповісти про термобілизну. Вибирайте її до своїх потреб та вимог!