09 Nov
09Nov

Зимовий сезон походів особливо цікавий для мене. Красиві Карпати, вкриті снігом, заворожують. Проте красоти швидко можуть змінитися хуртовиною та бурею. Бути неготовим до цього небезпечно для здоров’я. Саме тому для зимових походів підбирати спорядження та одяг потрібно набагато ретельніше. Коротко про зимове спорядження я вже розповідав в статті ЩО ПАКУВАТИ В РЮКЗАК НА 1 ДЕНЬ ВЗИМКУ. А щоб комфортно пересуватися по засніжених та іноді замерзлих схилах розповідав у статті “ТРЕКІНГОВЕ ВЗУТТЯ ДЛЯ ЗИМИ ТА ТРОХИ БІЛЬШЕ”. Проте тільки якісного взуття недостатньо. Якщо ходити в невідповідних шкарпетках, то можуть виникнути проблеми із натиранням, надавлюванням та, що найгірше, із переохолодженням. Про функції і можливості якісних туристичних шкарпеток можна прочитати в статті “Шкарпетки як обов'язковий елемент набору сучасного туриста”. 

В цьому ж дописі я хочу сконцентрувати вашу увагу на конкретних позиціях зимових шкарпеток для зимових походів та дам кілька порад, щоб мінімізувати замерзання ніг під час походу.

Отже, почну із застереження, що максимально теплі шкарпетки - це не завжди вихід. 

Якщо шкарпетки розраховані на стояння при -20 градусах, а ви в них рухаєтеся в -5, то очевидно, що нога надмірно пітнітиме. Черевик швидше за все не справиться із виведенням тієї вологи, яку виділяє нога.Через накопичену вологу в черевику на стоянках ноги будуть мерзнути. Крім того, волога шкіра швидше натирається. Саме тому варто обирати шкарпетки по температурі. Так як я ходжу в гори в легко утеплених альпіністських черевиках, то в мене в арсеналі 3 пари на різні температури. 

1 - зазвичай найбільш ходова,- це лижні шкарпетки Fuse (F-Lite) Ski SN 300. Вони комфортні для руху при -5 -10 градусах, але нога починає підмерзати доволі швидко на стоянках. Використовуються і для катання на лижах, і для скітуру. Серед плюсів:  не перетискають гомілку, проте сидять щільно. 

2 - Для руху при -10 -15 в мене є шкарпетки Mund Arctic. Недорогі, достатньо теплі, проте недостатньо еластичні і трохи ковзають по моїй вузькій стопі. 

3 - для руху при -15 та нижче беру шкарпетки Mund Himalaya, теплі, проте мають такий же недолік як Arctic - ковзають по нозі. 

Для сну рекомендую використовувати не шкарпетки, а пухові чуні. Вони не перетискають судини, чим дають нозі добре відпочити. 

Серед великого каталогу шкарпеток, я порекомендую ще такі: 

Для температур -5 -10 

Bridgedale Merinofusion Ski Vertige Mid 

Bridgedale Woolfusion Trekker 

Для температур -10 -15 

SmartWool Trekking Heavy Crew 

Mund Aconcagua 

Fjord Nansen Mountain Kevlar 

Accapi Trekking Hard Mund Explorer 

Для температур -15 і нижче 

Smartwool Men's Mountaineering Extra Heavy Crew 

Accapi Trekking Extreme 

Якщо говорити про якість шкарпеток, то, звісно, варто обирати серед дорожчих брендів, Bridgedale, Smartwool. Тому що, це їхній головний профіль, крім того вони виробляють як чоловчі так і жіночі шкарпетки. А ще в їхніх колекціях є диференціація по ширині шкарпеток, що особливо корисно для людей із широкими ногами, так як їм не кожна звичайна шкарпетка підійде.

Такий же підхід до вибору шкарпеток я маю і для сходжень на 5000+- метрів. Ті, що для температур -10 -15 залишаю на ніч сходження, а найтепліші беру з собою в рюкзак. 

Чому саме  -10 -15?  Тому, що на висоті більше 4200 м. темп знижується з різних причин, а якщо це перше сходження в сезоні, і акліматизація недостатня, то організм гірше “прогрівається”. 

А тепер кілька прийомів, щоб ноги менше мерзнули взимку: 

Зберігайте ноги сухими. Цього можна досягнути кількома способами. Перший я вже згадував вище: не давайте ногам надмірно потіти.

Якщо ви вранці вдягли надмірно теплі шкарпетки і є можливість їх змінити на похолодніші, то змініть. А вологі шкарпетки просушіть на вітрі чи за пазухою, а потім в спальнику. 

Витягуйте на ніч устілки з черевиків і підсушіть їх у спальнику. Таким чином, ви висушите і устілки, і черевики трохи більше вологи втратять з зони стопи. Під устілкою зазвичай багато вологи накопичується.

Сушити черевики. Це складне і спірне питання. Дехто рекомендує їх в спальник класти, проте це їх не висушить, а спальник зайвої вологи набере і буде гірше гріти. Якщо сприятлива погода, то можна їх залишати зовні, щоб виморожувалася волога, але це ризиковий варіант, так як вітер просто надує в черевики снігу. я зазвичай ставлю в тамбур, якщо намет із спідницею, і під неї снігу не надує, а якщо намет звичайний, то ставлю в намет. Не забудьте перед тим струсити весь сніг з черевиків, бо розтопиться і буде калюжа в наметі.

В наметі перед одяганням пухових чунів чи шкарпеток витріть ноги рушником, щоб забрати рештки вологи, також  почекайте, хай трохи самостійно підсохнуть, так ви швидше загрієтеся в спальнику. 

Не давайте снігу потрапляти всередину черевика, тому використовуйте гамаші чи спеціальні штани із бахілом. Які гамаші обрати читайте тут: ЗБЕРІГАЙ ТІЛО В ТОНУСІ, А НОГИ СУХИМИ. ЯК ОБРАТИ ТУРИСТИЧНІ БАХІЛИ (ГАМАШІ).

Використовуйте грілки. На ринку є різного роду хімічні грілки, деякі з них зроблені спеціально так, щоб вставляти їх в шкарпетку і гріти ноги. Більш стаціонарний спосіб - це багаторазові соляні грілки та каталітичні. Їх ви не запхаєте у взуття, але в наметі в спальнику вони добре вас зігріють. 

Слідкуйте за терморегуляцією тіла. Якщо вам холодно в тіло, то мозок дасть команду спершу гріти органи  і серцево- судинна система менше постачатиме крові в кінцівки, і більше даватиме в тулуб. Таким чином, ви будете мерзнути в руки та ноги. Не варто і перегріватися, бо це призведе до першого пункту та зневоднення.

Щоб не погіршувати циркуляцію крові, не варто перетягувати шнурівки черевиків. Також варто слідкувати за складками термобілизни. Іноді шкарпетки перетискають термобілизну чи навпаки. Особливо часто це може статися із лижними (гетрами) так як вони високі, майже під коліно. А звичайні термолосини накладаються на шкарпетки. Саме тому з високими шкарпетками краще використовувати капрі, тобто лосини довжиною 3\4

Сон. Старайтеся добре спати. Про якісний сон в поході ще якось наша команда Робінзона розкаже. Але якщо турист виспаний, то він і менше мерзне, і менше їсть.

Мої поради не є істина, проте точно не зайві і побудовані на власній практиці. Ходіть в гори безпечно!

Роман Чобан. Знавець туристичного спорядження.