08 Nov
08Nov

Сьогодні будемо говорити про той одяг, що посередині - а саме про фліси. Цей елемент користується популярністю впродовж року і не лише серед мандрівників, його все частіше використовують в міських умовах.

Оскільки з кожним днем стає все холодніше, то хочемо поділитися з вами інформацією, щоб спростити вам вибір саме того флісу, який потрібен. Флісів є безліч різних - різної товщини, матеріалу, з різними особливостями і цікавими фішками. Тож давайте пробіжимось по основній інформації. 

В цій статті я розкажу про появу флісу, як елементу одягу, бренди, які виготовляють матеріал, з яких шиються фліси, власне особливості цих матеріалів, основні пункти догляду та на що варто звертати увагу при виборі флісу.

Історія виникнення флісу. Ще 30 років тому туристи мандрували з грубими в’язаними светрами, які займали багато місця і важили теж немало. Проте, в 1979 американська компанія Malden Mills розробила матеріал Polarfleece, який зараз називається просто Fleece (Фліс). Цей матеріал розроблявся для спортсменів, альпіністів, туристів. Фліс відрізнявся тим, що добре зберігав тепло, при тому дихав і не впитував воду. І навіть якщо повністю намокав, то виконував зігріваючу функцію. Флісові вироби швидко стали популярними у світі і їхня популярність не зменшується до сьогодні.

Основними перевагами флісу є:

  • Легкість і м'якість
  • Гіпоалергенність
  • Зносостійкість
  • Здатність гріти при намоканні
  • Швидке висихання на вітрі чи сонці
  • Добра повітропроникність
  • Відносно дешева ціна (якщо ви шукаєте утеплювач, то пухові аналоги будуть значно дорожчими, хоча й мають свої переваги) 

Бренди - лідери у виготовленні флісового матеріалу. На даний момент є багато різних виробників флісу (тут я маю на увазі саме матеріал, а не кінцевий продукт одягу), однак найбільш відомими та популярними є здебільшого два. Перший - американська компанія Polartec. Цей бренд і є тим самим Malden Mills, який відкрив фліс. 

Їхнім найбільшим конкурентом є італійська компанія Pontetorto, яка також відома цілим рядом власних технологічних розробок і функціональних тканин.

Обидва ці виробники мають цілі ряди технологічних тканин і постійно конкурують між собою. Кожен бренд намагається зробити більш легкий, вітростійкий та теплий матеріал. 

Різновид та особливості матеріалу. В цій частині пропоную поговорити про матеріали і вироби в яких фони застосовуються. Важливу роль в матеріалі відіграють 2 фактори: щільність матеріалу та структура плетення та довжини ворсу. Від щільності матеріалу напряму залежать теплоізоляційні властивості - чим цей показник є вищим, тим теплішою буде річ. Однак довжина ворсу та його структура теж мають значення. Чим довший та більш пухкий ворс  - тим теплішим буде матеріал. В чому тут секрет? Ворс створює додаткові повітряні камери, які утримують тепло - ось і вся магія. Таким чином, теплоізоляційні властивості опираються на фактори - товщину(щільність) самого матеріалу та ти ворсу, який тут використовується. 

Тепер давайте окреслимо якими ж бувають фліси і які їхні основні сфери застосування. 

  • Легкі
  • Середньої важкості
  • Важкі
  • Комбіновані
  • Для захисту від вітру

Легкі фліси. Ці фліси мають мінімальну вагу і займатимуть мало місця в вашому наплічнику. Основні сфери їхнього застосування - біг, скітур, скелелазіння, велоспорт. Добре підходять для теплої пори роки, або при активних навантаженнях. Такий тип флісів переважно має анатомічний крій і добре облягає тіло та голову. Часто використовується як шар утеплення під мембранною курткою. Вага легких флісів коливається в діапазоні 190 - 400 грам.

Товщина таких флісів зазвичай менше 100 г/м2, однак часом можна зустріти легкі фліси з товщиною 100 - 200 г/м². 

Типовими матеріалами є : Polartec Classic Micro, Polartec Power Stretch Pro, Pontetorto Technostretch. 

Ось гарні представники категорії легких флісів:

Фліс Mountain Equipment Micro Zip-T

Фліс Directalpine Gavia 2.0 

Фліс Black Diamond M Factor Hoody  

Фліси середньої важкості. Найбільш поширений сегмент флісів. Їх виробляють майже всі туристичні бренди, а туристи полюбляють їх за універсальність. Використовуються в основному в туризмі, альпінізмі, мандрівках та повсякденно. Можуть слугувати як утеплюючим шаром, так і повноцінним верхнім одягом, за умов відсутності опадів. В флісах цієї категорії добре збалансовані вага, теплоізоляція та паропроникність. Вага таких флісів орієнтовно 400 - 600 грамів. 

Якщо говорити про товщину, то часто такі фліси робляться з матеріалу щільністю 100 - 200 г/м2 або ж 200 - 300 г/м². 

Типовими матеріалами є : Polartec Classic 100, Polartec Classic 200, Polartec Thermal Pro, Pontetorto Technopile. 

Ось гарні представники категорії флісів середньої важкості:

Фліс Mountain Equipment Kore Jacket

Фліс Mountain Equipment Litmus Jacket 

Фліс Tenson Miller 

Важкі фліси. Найтепліші наші друзі. Важкі і об’ємні, тому часто використовуються в кемпінгах та на пасивному відпочинку - риболовля, полювання. Хороший варіант на зиму або мінусові температури, однак знову ж таки варто пам’ятати про вагу та немалий об’єм. Не підійдуть для активних занять, оскільки в силу товщини матеріалу мають погану паропровідність. Звісно є виключення - Polartec Thermal Pro High Loft - матеріал, який має відносно невелику вагу, хорошу теплоізоляцію та паропровідність. Однак ціна флісів з цього матеріалу буде значно більшою. Вага таких флісів орієнтовно 500 - 800 грам. 

Товщина таких флісів зазвичай 300 і більше г/м². 

Типовими матеріалами є : Polartec Classic 300, Polartec Thermal Pro High Loft високої щільності та Pontetorto Technopile високої щільності. 

Представником цього класу флісів є 

Mountain Equipment Moreno Jacket

Комбіновані фліси. Доволі вдала спроба виробників створити теплі фліси, які будуть мати хороші показники паропровідності. Часто в одному флісі можна зустріти декілька різних матеріалів. Наприклад в зоні активного потовиділення - під руками та на спині застосовуються дихаючі матеріали, а зона плечей, грудей та живота виготовлена з більш теплих матеріалів. Вага таких флісів в межах 300 - 500 грам, тому можна віднести їх до категорії легких. За рахунок конструкції та розташування матеріалів цей тип флісок можна використовувати навіть при сильних навантаженнях - як от альпінізм, скітур, туризм.

Також багато виробників поєднюють звичайні фліси з вовною мериноса, що робить продукт більш універсальним. Ця шерсть є приємною до тіла і має антибактеріальні властивості - по простому, неприємні запахи будуть утворюватися повільніше. 

Чудовим прикладом комбінованого флісу є Фліс Milo Chite

Для захисту від вітру. Перевага таких флісів в тому, що вони не пробувються, однак важать такі фліси трішки більше - в межах 450 - 700 грамів. Такий тип флісів полюбляють альпіністи та скелелази за їхні характеристики. Цей тип часто відносять до категорії SoftShell, яка теж поєднює в собі ці властивості - утеплення та вітростійкість. 

Типовими матеріалами є : Polartec Wind Pro, Polartec Windbloc, Pontetorto NO wind. 

Вони мають в собі певні відмінності - Polartec Wind Pro рятує від вітру за рахунок щільного переплетення тканинної основи, майже не втрачаючи паропроникності. Polartec Windbloc дає стовідсотковий захист від вітру, але досягається це за допомогою мембрани, що помітно знижує «дихаючі» властивості матеріалу.

В Pontetorto схожа ситуація - 2 основні матеріали це Pontetorto NO wind та Pontetorto NO wind Pro, які власне є аналогами Polartec Windbloc та Polartec Wind Pro відповідно.

Догляд за флісовими виробами. Варто розуміти, що матеріал є синтетичним, а тому не дуже любить сушитись біля вогню - є ризик загорання. Також фліси не рекомендуємо сушити на батареях - структура руйнується і теплоізоляційні властивості погрішуються. Ну а для прання - радимо обирати Nikwax Base wash та обробляти Nikwax Polar Proof для додаткового захисту від вологи. 

Також перед пранням варто ознайомлюватись з етикетками, на яких виробники зазначають всю необхідну інформацію.

Особливості на які варто звертати увагу при виборі флісового светру чи куртки:

Перш за все це сезонність і умови для яких ви обираєте фліс - не потрібно брати важкий зимовий фліс для літніх мандрівок - він буде занадто теплим і займатиме зайвий об’єм вашого наплечника. Тому обирайте розумно, виходячи з контексту ваших потреб.

Блискавка - супер важливий аксесуар. Її наявність спростить вам життя під час одягання та знімання флісу. Також, ви завжди зможете її розстібнути, якщо вам стане жарко. 

Кишені - їхня наявність робить фліс більш універсальним. Ніж, навігатор, телефон, компас - стільки всього цікавого можна в них носити :)

Капюшон захистить ваші вуха та голову від холоду. Літом він може замінити шапку, а ще в ньому дуже приємно і тепло спати. А якщо він анатомічний і комбінується з високим коміром, який доходить до підборіддя - то шанси вітру попасти до вас під фліс значно зменшуються.

Манжети - круто, коли вони на гумці, або взагалі мають виріз під палець. Це теж збереже тепло вашого тіла під флісом.

Нижня гумка - та, яка йде по нижньому шву флісу - її наявність теж є дуже бажаною. При сильному вітрі, або в холодну пору року просто must have. 

Ну і наостанок - у вас могло виникнути питання: Навіщо купувати дорогі фліси з матеріалів виробництва Polartec чи Pontetorto, якщо є дешеві аналоги зі схожого на вигляд флісу? Тобто в чому полягає різниця між дешевим “ноунейм” флісом (говорю про матеріал) і дорогим брендовим?

Почнемо з того, що відомі виробники, в яких фліс коштує більше - використовують набагато якісніші матеріали при виробництві. З цього маємо довший термін життя речі і більшу стійкість до зносу та постійного прання. Також бренди як Polartec і Pontetorto постійно розвивають цю нішу і придумують нові технології у виготовленні матеріалів. Всі ці матеріали, тканини та технології патентуються, тому решта брендів або пробують їх скопіювати або ж просто крадуть принцип виробництва. Також з якості матеріалів, які використовуються при виробництві, випливає те, що дорогі фліси значно м’якші і приємніші тактильно, ніж дешеві. І цікавий факт - брендові фліси значно гірше електризуються, тому купуючи дешевий фліс - готуйтесь, що він битиме вас міні-розрядами, елекризуючись від вашого волосся, одягу чи ще чогось. 

На цьому в мене все. Якщо у вас виникли запитання - то не соромтеся їх задавати тут в коментарях, або працівникам Робінзону. Ми ж намагатимемось максимально чесно і об’єктивно на них відповідати. Пам’ятайте, що тіло потрібно тримати в теплі і не губіться в горах :)