09 Nov
09Nov

В часи перших сходжень на восьмитисячники альпіністи носили по кілька пар вовняних шкарпеток в шкіряних черевиках. Проте зараз технології розвиваються і шкарпетки є не тільки вовняні і черевики не тільки шкіряні. Трохи про взуття можна прочитати в цій статті “ТРЕКІНГОВЕ ВЗУТТЯ ДЛЯ ЗИМИ ТА ТРОХИ БІЛЬШЕ” 

А от про шкарпетки, технології та призначення можна прочитати нижче.

Сучасний туризм різноманітний. Від коротких походів одного-двох днів, до ультрадовгих дистанцій. Про це, до речі, писав Данило в своїй статті “LONG DISTANCE HIKING ПО УКРАЇНСЬКИ. ЕВОЛЮЦІЯ ПІДХОДУ ДО СПОРЯДЖЕННЯ ПІСЛЯ МАНДРІВКИ НА 50 ДНІВ” - почитайте, багато там цікавого. Відповідно від виду туризму відрізняються і шкарпетки. Під складні альпіністські сходження потрібні товсті, теплі та ущільнені  на носку та п'яті шкарпетки. А для походів із ультралайтовим рюкзаком в хайкінгових кросівках, достатньо тонких синтетичних шкарпеток. Але чому ж не можна ходити в своїх улюблених міських шкарпетках в походи? Головна мета туристичних шкарпеток - захищати ноги від натирання та надавлювання. Ця функція досягається рядом наступних характеристик: 

  • Амортизація, товщина і щільність. Чим товстіший і щільніший матеріал знизу, на носку та п’яті, тим краща амортизація і захист. В той же час верх шкарпетки може бути тонким. За захист ноги від наминання та натирання відповідає ущільнене плетіння в зоні п’яти та носка. Рідше вся стопа ущільнена. Іноді при однаковій товщині шкарпетки, п’ята та носок набагато щільніші, це власне і досягнуто густим плетінням.
  • Еластичність - це складова анатомічності. Анатомічні шкарпетки не будуть ковзати по стопі і литці. Через це не будуть зсуватися і натирати. Еластичність досягається вплетеними еластичними нитками. Крім того, шкарпетка виготовляється одразу по формі стопи, ґумки тільки додатково утримують шкарпетки на нозі. Деякі бренди виготовляють шкарпетки праві і ліві. Якщо ви придбали шкарпетки без маркування сторони, то рекомендую вам самим їх якось позначити, щоб носок формувався під форму ваших пальців. 
  • Висота шкарпеток. Низькі (до кісточки) шкарпетки використовуються з кросівками. Зрозуміло, що вони є для різних сезонів, різної тривалості походів і т.д., проте не потрібно їх одягати, коли взуваєте  черевики. Високі (вище кісточки на 7-10 см) підходять під більшість черевиків. Є ще гетри, вони здебільшого робляться для альпінізму та лиж, є і трейлові як для літа, так і для зими.
  • Температура. Залежить від поєднання матеріалів та товщини. Тому, обираючи, варто зважати на рекомендації виробника. Mund пишуть комфортну температуру, Smartwool i Bridgedale ж вказують призначення та сезонність. Варто розуміти, що температурні показники вказуються із урахуванням того, що шкарпетки будуть використовуватися із відповідним взуттям. Якщо на шкарпетках рекомендована температура використання -30 градусів, то для відповідних черевиків із утепленням. Наприклад шкарпетки Mund Explorer, які рекомендовані для використання при -10, не будуть комфортні в -10 в тонких хайкінгових черевиках, де більшість верху -  це тонка синтетика, проте в суцільно шкіряних черевиках буде комфортно.

  • Зональність шкарпеток робиться для різного ступеня відведення вологи чи різної щільності та амортизації. Якщо зонування не завжди помітне зовні, то із середини воно помітне через різну довжину ворсу та структуру ґумок.

  • Матеріали і конструкція. Шкарпетки здебільшого мають сплетений із міцної синтетичної нитки каркас, в який ніби вплітається решту волокон. Це ніби в сітку напхати різних волокон. Ці волокна можуть виконувати різну функцію - вологовідведення, зігрівання, охолодження, захисту чи амортизації.

Можуть і все одразу, в залежності від щільності наповнення, типу плетіння і матеріалу. Внутрішня частина шкарпетки виконана так, щоб волокна втягували вологу від шкіри в себе і переводили її на зовнішній шар шкарпетки. А далі вже взуття виконує ту саму функцію. За вологовідведення відповідає не тільки внутрішній ворс, а і матеріали виготовлення. Робляться шкарпетки із натуральних та синтетичних матеріалів. До натуральних належать шерсть, бамбук і бавовна. До синтетичних - поліестер, поліпропілен, поліамід, еластан чи лайкра та інші волокна. На ринку є і 100% натуральні, і 100% синтетичні. 1-ий варіант може підійти сильним алергетикам, тоді обирати серед бамбукових чи бавовняних. Якщо алергії немає, то вибирати можна із сотень варіантів. 

Поєднання натуральних та синтетичних матеріалів створює комфорт та міцність. Вовняні шкарпетки погано вбирають запахи, проте щоб вони були достатньо теплими, щільно сиділи на нозі і швидше висихали, їм додають синтетичних волокон. Вовняна шкарпетка із вплетеним прімалофтом буде тепліша ніж просто вовняна шкарпетка такої ж товщини.

Кілька рекомендацій по вибору: 

  • Для багатоденних походів з рюкзаком варто обирати вовняні шкарпетки. Вони менше набирають запаху, мають більший діапазон комфортної температури завдяки властивості вовни. Вони утворюють мікроклімат навколо ноги і при зміні температури не змінюється температура ноги. Так, для всього походу вистачить 2 пари для руху, 1 для сну та 1 цивільної пари. 
  • Для 2-3 денних прогулянок горами простими маршрутами обирайте тонкі шкарпетки із вмістом шерсті та синтетики. Так нога і шкарпетка буде швидко сохнути. А якщо ваш темп швидкий, то і розтягуватися шкарпетка буде менше, через агресивніші умови. Якщо ходите в кросівках, то обирайте низькі. 
  • Проте якщо ви біжите ультратрейл чи займаєтеся фастхайкінгом, то обирати варто синтетичні, чи 50\50. Синтетика більш довговічна та еластична. Це дозволить нозі рухатися у взутті разом із шкарпеткою. Як наслідок, не буде скручування шкарпетки та натирання ноги. Але все ж виробники роблять і бігові шкарпетки із вовни, як наприклад SmartWool PhD Run Ultra Light
  • Для альпінізму шкарпетки розроблені із урахуванням можливості надавлювання натискання п’ят, стоп і пальців під час використання кішок. Часто альпініські шкарпетки високі для надання компресії гомілці, оскільки ці м’язи більше задіюються ніж на трекінгах. Крім того, двошарові альпіністські черевики часто вищі, тому варто берегти свою гомілку від натирання черевиком. Серед популярних представників цього класу SmartWool PHD Mountaineering та Mund Aconcagua 
  • Лижні шкарпетки мають потовщення та ущільнення спереду на гомілці, а для сноуборду мають спереду і позаду дещо інші форми. 
  • Зважати на рекомендації виробника по розміру. Якщо ваш розмір ноги 37\38, кроки розмірів шкарпетки 35-37 та 38-40, то краще обрати 35-37. А для сну навпаки 38-40 не буде перетискати судини. Окрім шкарпеток, спати рекомендую в пухових чунях. Це неймовірно тепла та зручна річ.

Мати одну пару шкарпеток на всі випадки життя не вийде, тому правильним рішенням буде мати кілька пар. В моєму арсеналі є 2 пари лижних шкарпеток, 1 зимові Mund Himalaya, та кілька пар літніх синтетичних Mund Tramuntana  та Mund Ultra Raid. На жаль, вже використали свій ресурс мої улюблені всесезонні шкарпетки SmartWool Hiking Light. Через пошкоджену підкладку взуття протерся ворс на шкарпетці. Тому слідкуйте за станом черевиків та вчасно міняйте їх. 

Всім теплих ніг!

Роман Чобан. Знавець туристичного спорядження.