16 Oct
16Oct

Хочу вам розповісти про класні зимові спальники, які були популярними в Робінзоні впродовж останніх сезонів, і зупинитися на моментах, за що вони цю популярністю заслужили.  Але для початку давайте визначимо межі зимового спальника. Почнемо з того, що буду рекомендувати спальники під український регіон, або схожі природні умови. Я не беру до уваги зимові Альпи чи Кавказ і, тим більше, Гімалаї. Зимові Карпати у високогір’ї славляться нічними морозами -25-30. Проте це непостійна температура. Зазвичай нічні морози коливаються в межах-15 -20 градусів. Часто зустрічав аномалії плюсових температур. 

Отож в рекомендації зимових спальників потрапляють спальники з температурою комфорту -7 –15 градусів, які найбільш популярні серед наших клієнтів. Це перша частина таблиці, яка відображена нижче. Крім того, в таблиці є ще категорія спальників, які підписані як “зимові  при умові”. Сюди я відніс спальники, які в нас часто купують люди, яким потрібно спальник для ночівлі в колибі чи на рівнинній частині України, або ж ті, хто поєднує їх з літнім спальником чи спеціальною вкладкою.


Назва
Вага, грами
Темп. комфорту
Ціна, дол
Сертифікація EN\ISO







Зимові*


2004
-9

85
немає

2260

-13
110
немає
2540
-15
115
немає
2000
-7
160
є
2720
-15
150
є
1185
-7
370
є



Зимові при умові*


1960
-5
65
немає
2000
-4
100
є
2300
-5
90
є
1800
-5
145
є
1155
-5
295
є

В таблиці вказані температури комфорту. Що таке температури комфорту та ліміту, як їх визначають та позначають читайте тут:  EN ТЕСТ СПАЛЬНИКІВ.
Отож в топі спальників є ті, з якими можна ходити в зимові Карпати, спираючись на діапазон між температурою ліміту та комфорту. Нижче наведу кілька прикладів, як виглядають спальники в спакованому вигляді та дам якісь особисті враження від них.

Хіт продажу останніх років - це, безумовно, Pinguin Expert. Надійний і простий синтетичний зимовий спальник. Важить 2 кілограми, що значно більше, ніж його пухові друзі, проте ціна його вдвічі менша.

Ще одна схожа модель від українського виробника -  спальник Terra Incognita Alaska 450.

Це недорогий синтетичний спальник із заявленою температурою -19. Цю температуру я б сприймав як температуру ліміту комфорту. Власне відсутність сертифікації в Terra Incognita - це мінус цим спальникам, але все ж вони доволі добрі за свою ціну.
Ще серед спальників від Terra Incognita можу виділити Siesta 400 - цей спальник виготовлений із тих же матеріалів, що і вищезгадана Terra Incognita Alaska 450, проте вона  менша через меншу кількість наповнювача.


Kelty Tuck 0 - це добрий спальник від відомого американського бренду для тих, хто хоче простоту і багато тепла. Спальник має заявлену сертифіковану температуру згідно ISO -18 градусів, або 0 за фаренгейтом, і доволі невисоку ціну, як для сертифікованого брендового спальника. Зручна подвійна блискавка дозволяє провітрювати ноги, якщо вам стало гаряче. Мінус - відсутність компресійних стоп в чохлі. 

Згаданий в таблиці Turbat KUK 700 - приємний спальник українського виробника. Центральний замок додає певної зручності користування ним. А пух дозволяє мінімізувати вагу спальника. Зрозуміло це один з найлегших і найменших спальників серед поданих нами зимових, за рахунок дуже якісного пуху пружністю 750 Fill Power.  Зверніть увагу, що температура ліміту  -14°C є підтвердженою сертифікатом швейцарського інституту IDFL Europe AG.

Спальний мішок Vango Nitestar Alpha 450 - з сертифіковано підтверджений ліміт -11°C градусів, синтетичний та недорогий, проте доволі тяжкий.  Став популярним в першу чергу через невисоку ціну, сертифікацію та походження бренду. 


Спальник Pinguin Spirit - ще один добрий і сертифікований спальник в цій категорії, від популярного в Україні бренду. 



Від себе додам список дуже цікавих зимових спальників, які варті уваги. Особливо їх полюблять поціновувачі якісного та продуманого спорядження.
Розпочну з дорогого та класного Sea to Summit Spark SpIV - спальник в якому комфортно спати в термобілизні в діапазоні температур -8 -15 градусів. Чому він потрапив в цей список? Бо він важить 880 грам!

Мій осінній спальник більше важить. Таку вагу Sea to Summit вдалося досягти правильним розташуванням камер з пухом, тонкими тканинами та коротким і тонким замком. Проте варто розуміти, що така радикально мала вага не впливає на тендітність спальника, якщо в ньому спати в наметі чи бівачному мішку.
Наступний також буде пуховий, бо я люблю пух: Mountain Equipment Glacier 1000 - достатньо теплий для карпатської зими. Має модифікації для високих та жіночі. Підхід Mountain Equipment до виготовлення спальників дуже цікавий застосуванням різних зручних дрібниць та дуже правильних камер для пуху.

Мені подобається магнітна застібка коміру та якість тканин з яких виготовлені ці спальники.
Cпальник Nordisk Oscar -20° - прекрасний представник Скандинавії. Чудово гріє в люті морози. Має різні довжини: Medium, Large та X-Large.

Британський зимовий спальник Robens Gully 1200 - Чудове рішення для Карпат, через його комбінований наповнювач із пуху та синтетики.

У вологих умовах він буде краще себе проявляти, ніж спальник без просочення на пуху. Через комбінацію наповнювачів спальник отримав також низьку вагу і добру компресію.


Terra Incognita Winter.

В сучасних реаліях не можу не згадати спальник який зроблений під військові цілі. Він має стійкіші до розривів матеріали, збільшений внутрішній простір та посилений великий центральний замок. Спальник отримав схвальні відгуки щодо використання в жорстких  умовах використання в тому числі без наметів.

В складеному вигляді доволі великий, що виправдано товстішою тканиною та більшою її кількістю, завдяки збільшеним розмірам.
На фото нижче зображені розміри синтетичних і пухового спальника (по центру). Пуховий майже вдвічі менший, що дозволяє носити менший рюкзак та вагу.

І найважливіше, повертаючись до логіки співвідношення ваги та об'єму утеплювача до температури комфорту. Зверніть увагу, що відомі виробники, що використовують найкращі і перевірені синтетичні утеплювачі, досягають температури комфорту -10°C при вазі приблизно 2,5 кг. Тому зверніть увагу, що спальники виготовлені на нонейм виробництвах, з невідомими або супердешевими утеплювачами на зразок синтепону для досягнення температури комфорту повинні важити не менше 3 - 3,5 кг.  Будь -які інші показники за даних умов є маніпулятивними. Економити на зимовому спальнику в такому випадку небезпечно для здоров'я. 

Який спальник купувати доведеться обирати саме вам, адже важливим є частота використання, бюджет та вподобання. Якщо ви ходите взимку більше, ніж влітку, то звісно максимально теплий спальник - це гарне капіталовкладення, але якщо вам подобається осіння пора і літо, то ви можете взяти спальники з другої категорії і, використовуючи обидва спальники (літній та осінній), ходити з ними взимку. Хоча це створює незручності через защіпання кількох замків. А наостанок нагадаю, що ніякий теплий спальник не замінить вам килимок. Як підібрати килимок для себе читайте тут: ТЕПЛО І М'ЯКО СПАТИ - ГАРНІ ВРАЖЕННЯ МАТИ. ОГЛЯД ТУРИСТИЧНИХ КИЛИМКІВ 
Ходіть в гори з теплом та комфортом! І головне - з розумом.