09 Dec
09Dec

Привіт, друзі! От вже  і настала зима, а це означає, що на нас чекає нагода милуватися засніженими вершинами, зігнутими під вагою снігу ялинами, приємним морозцем і теплим чаєм на шляху.


Всі ми знаємо, що зима - найпідступніший сезон в горах, адже стежки вкриваються снігом і льодовою кіркою, з’являються лавинонебезпечні ділянки, видимість буває дуже поганою, вітер сильним, сніг провалюється по пояс та й загалом, стає холодно, а отже є всі шанси переоцінити свої сили, змерзнути, отримати обмороження і інші неприємні ситуації, яких би хотілося уникнути. Тому до зимових походів готуватися потрібно значно ретельніше: і з точки зору планування маршруту, і при підборі відповідного спорядження. Бо якщо влітку певними елементами можна знехтувати і не надто втратити в якості походу, то взимку ціна необачності може бути значно вищою.

Тому сьогодні ми поговоримо про те, які елементи спорядження варто взяти з собою в похід з ночівлею та на які аспекти при виборі звернути увагу, аби зимовий похід приніс задоволення, а не виклик рятувальників.

Повний список спорядження для зимових походів:

- рюкзак (50-65 літрів)
- зимовий спальник (-12- -18 комфорт)
- килимок (R-value не нижче, ніж 4 в надувних/самонадувних моделях, або декілька пінкових)- намет або бівуачний мішок
- пальник + зимовий газ, посуд для приготування;
- термос
- трекінгові палиці зі сніговими кільцями
- снігоступи- кішки
- льодоруб
- снігова лопата 

- ліхтарик зі змінними батарейками *якщо він на батарейках
- павербанк- навігація (карта, компас, навігатор, додаток з мапами в телефоні)
- аптечка 

- грілки, термоковдра
- особиста гігієна- сонцезахисні окуляри або маска- сонцезахисний крем

Одяг:
- термобілизна;
- утеплюючий шар, наприклад фліс;
- трекінгові штани (можна утеплені)- мембранні штани+куртка (опціонально)
- пухова куртка
- шапка, рукавиці (краще кілька пар), баф
- шкарпетки для руху та для сну
- черевики для зимового трекінгу- гамаші або бахіли.

Розпочнемо ми із наплічника (рюкзака). Зима вимагає дещо більшої кількості речей, або ж, як мінімум, більшого їх об’єму, тому оптимальним рішенням для зимових походів буде рюкзак 50-65 літрів, що напряму залежить від розмірів основного спорядження та кількості днів мандрівки.

На нашу думку, хорошим варіантом можуть бути моделі Lowe Alpine Sirac Plus 50, або ж рюкзаки з додатковими кріпленнями для лиж, як, наприклад, ось ця Millet Ubic 60+10. Загалом, основні вимоги до рюкзака взимку - це можливість вмістити все основне спорядження всередину, мати достатню кількість кріплень ззовні (наприклад, для лиж, палиць, снігоступів і т.д). Також взимку обов’язково потрібно мати рейнкавер, аби захистити ваш рюкзак і все, що в ньому від ймовірного намокання.
Власникам рюкзаків з вентильованими підвісними системами на спинках варто бути уважнішими взимку, адже, по-перше, при вітряно-сніговій погоді сніг може задувати в простір між вашим рюкзаком і спиною, а, по-друге, під час перепочинку не кладіть наплічник спинкою на землю, власне, з тих же причин: сніг заб’ється в сіточку і вашій спині буде холодно і мокро. Це, звичайно, некритично і не означає, що з такими рюкзаками не можна ходити в зимові походи, але варто бути обачнішими при користуванні.
Загалом, якщо ви обираєте наплічник, власне, під зимові походи, то краще відмовитися від такого типу спини, адже, це більше варіант демісезонний.

Спальник , звичайно,  мусить бути теплішим, аніж в будь-який інший сезон, тому обирайте спальник з температурою комфорту орієнтовно -13-17 градусів. Це температура, що найбільш притаманна цьому регіону взимку. Звісно, температура час від часу буває ще нижчою, хоч зазвичай це за весь зимовий період стається не так часто. Якщо прогноз передає нижчі температури, або ви сильно мерзнете - обирайте ще тепліший спальник; використовуйте теплі вкладиші для підвищення температури; одягайте більше шарів одягу для сну (не лише термобілизну, а й фліску з пуховкою, наприклад), або ж візьміть з собою і літній, і зимовий спальник і отримайте максимум тепла і комфорту. Хорошими варіантами можуть бути такі моделі:


1.Terra Incognita Alaska 450 - бюджетний, проте хороший варіант для зими.
2.Pinguin Expert CCS - одна з найбільш популярних зимових синтетичних моделей
3.Turbat KUK 700 - легкий і теплий пуховий спальник.


Килимок. Спальник без нього, звісно ж, не впорається. Пам’ятайте: наскільки теплим не був би ваш спальник, він працюватиме тільки із відповідним килимком.
Для зими використовуйте або два пінні килимки (на одному точно буде холодно, якщо ви ночуєте в наметі, а не в колибі).
Або ж надувні/самонадувні килимки із відповідним рівнем R-value, в умовах карпатської зими цей показник має бути не нижче, ніж 4)
Все про килимки ми вже писали ось тут: ТЕПЛО І М'ЯКО СПАТИ - ГАРНІ ВРАЖЕННЯ МАТИ. ОГЛЯД ТУРИСТИЧНИХ КИЛИМКІВ

Від себе також додамо декілька вдалих моделей, які підійдуть для зимових холодів:
1. Sea to Summit Ether Light XT Extreme Mat
2. Big Agnes Insulated Air Core Ultra
3. Big Agnes Boundary Deluxe Insulated
4. Sea to Summit Self Inflating Camp Plus Mat
5. Ferrino Dream Pillow

Намет. Хтось відмовляється від ночівель в наметі взимку, розраховуючи на колиби, а хтось і взимку любить поспати в наметі. Вибір, звичайно, за вами, проте ми з міркувань безпеки радили б мати намет з собою, навіть якщо плануєте ночівлі в колибах з кількох приичн:
по-перше, з наметом ви можете відчувати себе більш незалежними і безпечнішими, оскільки можна збитися зі шляху і не натрапити на потрібне вам місце (а намет можна розкласти в великій кількості місць і навіть в критичній ситуації безпечно заночувати).
По-друге, деякі точки порятунку або колиби можуть бути у відверто поганому стані, особливо якщо ви йдете маршрутом вперше і не знаєте стану колиб - краще перестрахуватися - ви можете просто розкласти ваш намет всередині хати. По-третє, перед вами колибу може зайняти велика компанія і вам таки треба буде шукати альтернативний варіант, а намет легко вирішить це питання.

Декілька слів про особливості наметів для зимових ночівель.
Зрозуміло, що взимку вимоги до намету дещо інші, аніж влітку. Підбираючи намет для зимових мандрівок, зупиняйте свій вибір на моделях із тканиною, а не з сіткою в спальній частині; алюмінієві, а не фібергласові дуги (останні більше схильні до пошкоджень при морозі), спеціальні подовжені кілки ( довжини звичайних може просто не вистачити) +ви можете використовувати і власні трекінгові палиці.
Снігова спідниця - забезпечує захист від потрапляння снігу, болота і пилу. Частіше використовується в зимових походах. Недоліком є додаткова вага цього елементу та властивість накопичувати зайвий конденсат, що інколи призводить до примерзання спідниці до поверхні. Тому однозначної відповіді стосовно її користі немає і визначається це індивідуально.
Якщо бажаєте більше відкрити для себе питання про намети, то ми вже писали про це тут.

А нижче наводимо кілька моделей наметів, що підійдуть під вимоги зими:
1. Terra Incognita PLATOU 2 Alu
2. Tramp Sarma v2
3. Sierra Designs Convert 2

До речі, компромісним рішенням між ночівлею в колибі і наметом може стати бівуачний мішок, який забезпечить вам сухість під час опадів, проте займе менше місця у вашому наплічнику.

Кухня. Тут без змін - пальник, набір для приготування та споживання їжі. Якщо взимку плануєте розводити вогонь, то краще взяти сухий спирт, що допоможе у швидкому розведенні. Також рекомендуємо брати додаткове джерело вогню, наприклад, кресало або штормові сірники, які виручать, якщо звичайні сірники промокли, а запальничка відмовляється працювати.
Якщо ж готувати збираєтесь на пальнику, то зауважте, що звичайний газ при низьких температурах може погано горіти, тому найкраще мати спеціальний зимовий газ Primus Winter Gas, також бажано потримати в теплі газ перед його застосуванням *наприклад, потримати за пазухою.


До речі, ще гарним рішенням для зими буде пальник, що має попередній підігрів газу, наприклад, ось така модель: Pinguin Mantis.

Термос - дуже важливий елемент взимку. Кілька ковтків теплої рідини можуть справді допомогти вам зігрітися. Тому перед виходом на маршрут не полінуйтеся закип’ятити води і взяти з собою теплого чаю.
Також зауважте, що взимку організм буде витрачати більше енергії, щоб зігрівати самого себе. Тому запасайтеся їжею, щоб енергії на все вистачало.

Наступним важливим елементом в зимовому поході є трекінгові палиці зі сніговими кільцями. Взимку цей елемент стає справді необхідним, оскільки і забирає навантаження, і дозволяє менше провалюватись в сніг, і легше з нього вибиратись.
Обираючи палиці для зимових походів, важливо звертати увагу на метеріал ручки.
Піна або корок будуть теплішими, а ось гума - матеріал холодніший, руки мерзнути будуть швидше, проте менш схильна до налипання снігу.

Снігоступи (або лижі) - річ, що дозволить вам провалюватися в пухкий сніг менше, краще триматимуть вас на сніговій поверхні за рахунок більшої площі контакту.
Брати чи не брати - справа ваша, до того ж, варто орієнтуватися на стан снігового покриву, його влежаність. Після снігопадів, коли багато свіжого снігу,  їх краще прихопити з собою, це значно полегшить і пришвидшить ваш рух.

Кішки - не є обов’язковим елементом, проте після відлиги (або такої аномалії як дощ серед зими) і з настанням наступних морозів, коли льодової кірки є багато - нададуть впевненості і покращать зчеплення.
Зверніть увагу, кішки можуть бути м’якими, напівавтоматичними та автоматичними, для останніх двох потрібна спеціальне взуття з переднім, або і переднім, і заднім рантом.
Хорошим варіантом для зимових Карпат може бути ось ця модель:
Black Diamond Neve Strap

Льодоруб - необов’язковий елемент для Карпат, але якщо вмієте користуватись ним, або ж хочете потренуватися ним користуватись, то взяти варто. Використовується для самозатримування на схилі при падінні.

Снігова лопата. Потрібна річ, застосування якій можна знайти, коли потрібно розчистити місце від снігу під намет, відкопати двері колиби чи вирити снігову печеру.

Сонцезахисні окуляри або лижні маски. Ваші очі потребують захисту навіть у, здавалося б, похмурі дні.

Взуття. Найкраще для зими обирати моделі із жорсткою підошвою, повністю шкіряне, або ж з мінімальною кількістю швів і тканинних вставок. Також звертайте увагу на наявність мембрани, яка продовжить час сухості ваших ніг. Звичайно, якщо ви йдете дуже довгий час по мокрому снігу - намокання не уникнути, проте час сухості можна продовжити за рахунок цих аспектів.
Хорошим варіантом може бути ось така модель: Kayland Globo
Утеплені черевики для зимових походів - питання неоднозначне. Звичайно, якщо дуже мерзнете в ноги, або температури прогнозуються екстримально низькі і з сильним вітром - краще перестрахуватися. Проте зазвичай навіть неутепленого взуття під активний рух зимовими Карпатами вистачає, якщо  підібрати відповідну шкарпетку.

Хороші матеріали про взуття для зимового трекінгу знайдете тут

Не варто бити на сполох і купувати максимально теплу шкарпетку. Зазвичай, коли ви рухаєтесь, то в ноги не холодно, а якщо шкарпетка буде надмірно тепла - ноги будуть пітніти і, відповідно, мерзнути швидше.
Для зимового трекінгу можуть підійти наступні моделі:
Lasting WHI 408
Accapi Outdoor Merino Endurance Crew
Mund Himalaya

Для сну обирайте теплі шкарпетки, які не будуть надто щільно сидіти на нозі, або пухові чуні

Одяг

1. Натільний шар. Термобілизна - так, це той базовий шар, який забезпечує хорошу терморегуляцію і дозволяє вам залишатись сухеньким і не мерзнути. Важливо розуміти, що термобілизна відрізняється за матеріалами та щільністю плетення. Тому зупиняйтесь на моделях, що призначені для активного руху взимку, а для сну можна використовувати щільнішу натуральну термобілизну (з вовни мериноса, наприклад)
Що краще для руху? Необхідна термобілизна, яка буде швидко відводити вологу на ваш наступний шар одягу. Синтетичні матеріали будуть робити це трохи швидше, ніж, наприклад, термобілизна з вовни. Проте вовна буде більш приємна до тіла та повільніше набиратиме запах. Не беріть максимально теплу термобілизну для руху взимку, краще зупиниться на варіантах середньої товщини, а максимально теплу залишити для сну чи під довготривале стояння.

2. Проміжний шар. Це те, що ви одягаєте поверх термобілизни, власне, для утеплення. Чудовим варіантом стане фліс. Їх зараз максимально багато на ринку в різних варіаціях. Обираючи, звертайте увагу на матеріали, товщину, кількість та розташування кишень, наявність капюшона і т.д.

3. Верхній захисний шар. Його покликання - захищати вас від вітру чи опадів. На цю роль підійдуть софтшели або мембранні куртки.

Одяг для нижньої частини тіла. Найчастіше добре підходять термоштани та трекінгові штани зверху, наприклад, легко утеплені флісом. Непоганим варіантом можуть бути і лижні штани.
Якщо очікується дощ, або просто багато мокрого снігу - одягайте мембранні штани поверх трекінгових чи термобілизни, аби максимально довго залишатись сухими.

Для додаткового утеплення варто мати пухову куртку, жилет, прімалофт, або й усе разом, якщо погода очікується не дуже, а ви сильно мерзнете.

Якщо раптом рухатись в термобілизні, флісі і верхньому шарі вам стає холодно - можна утеплитися тонким прімалофтом, але не пуховою курткою, оскільки рухатись в ній не дуже добре - вона швидко стане вологою від поту.

Шапки, бафи, рукавиці - елементи одягу, про які зовсім не варто забувати під час зимових походів. Справді рятують. Рукавиць бажано брати декілька пар - тонкі ходові на які налізе товста рукавиця та ті, які захистять від вітру та опадів. Також зважайте, що рукавиці можуть змокнути або і втратись в поході, тому краще взяти ще пару “про запас”, аніж замерзнути в руки.

Гамаші або бахіли. Захищають від бруду, дощу, снігу і колючих кущів. Взимку стають дуже актуальними.

Електроніка:
Ліхтарик. Всі знають, що взимку ходовий день дуже короткий, тому і часто треба ходити вже в темноті. Якщо ви зупиняєтесь на моделі, що працює від батарейок, то обов’язково візьміть з собою змінні батарейки.
Телефон, навігатор, павербанк та всі необхідні кабелі. Найкраще всю електроніку тримати так, аби вона залишалась в теплі і була захищена від вологи (гермомішки - хороше рішення)


Навігація. Якщо основним засобом у вас є телефон, то гарно мати і додаткове джерело навігації, оскільки техніка в сильні морози не завжди поводиться коректно - стара добра карта і компас стануть вашими добрими друзями (але не полінуйтесь і навчіться ними користуватися).


Аптечка має бути добре вкомплектованою, включати в себе як різні кровоспинні засоби та перев’язки, так і знеболювальні, антисептичні, препарати від застуди, температури, особисті ліки. Також не забудьте про термоковдру, що може справді врятувати від переохолодження.
Сонцезахисні засоби - сонцезахисний крем, окуляри або лижна маска. Пам’ятайте, обгоріти та отримати сонячну сліпоту взимку можна дуже швико.

Грілки.  Як показує досвід, дуже важливий елемент, оскільки додає тепла за будь-яких обставин: і під час зупинок, і під час виконання таборових справ, і під час сну.
Можете зупиняти свій вибір  як на хімічних грілках, так і на акумуляторних, які і зігріють і допоможуть зарядити ваші електронні пристрої.

Ще дуже важливо брати з собою взимку здоровий глузд і критичне мислення. Готуйтеся до зимових походів, спостерігайте за прогнозом погоди, оминайте лавинонебезпечні ділянки, ходіть хребтами, а не траверсними стежками, обирайте якісне спорядження і бережіть себе!