04 Oct
04Oct

Вітаю, друзі! Тепла стає все менше, дні скорочуються, скоро всіх нас чекає зима.
Ми не знаємо, чого саме нам чекати, але ми впевнені, що про всякий випадок, готовими потрібно бути до всього, намагаючись не втрачати власного комфорту.

Що ж корисного ми можемо запропонувати, аби полегшити вашу зимівлю? В першу чергу, мусимо дбати про безпеку та вдоволення базових потреб. Світло, вода, тепло, їжа -те, без чого зовсім не можна обійтися.

Відштовхуючись від цих найбільш важливих потреб, ми виділили топ-10 елементів з туристичної сфери, які стануть в пригоді, якщо спіткають темні чи холодні часи.



1. Газові плити та пальники


Альтернативний варіант для комфортного приготування їжі. Тут існує безліч різних варіантів - компактні малі пальники; стійкіші виносні, економні інтегровані системи, або ж максимально практичні для дому - повноцінні газові плити на одну або дві конфорки, що працюють від цангових балонів.
Більше про пальники можна прочитати тут: ЯКІ ГАЗОВІ ПАЛЬНИКИ ДОПОМОГЛИ ПЕРЕЖИТИ 2022 РІК, І НА ЯКИХ МИ БУДЕМО ВАРИТИ ПЕРЕМОЖНИЙ БОРЩ В 2023?
А ми, в свою чергу, ще раз наголошуємо на важливості дотримання правил безпеки при користуванні газовими пальниками, аби не нашкодити собі чи сусідам:

- купуйте якісні сертифіковані пальники
- не зберігайте газові балони біля джерел відкритого вогню;
- не допускайте перегрівання балону більше ніж 40 градусів;
- не використовуйте повторно заправлені балони;
- не ставте пальники на поверхнях вашої електричної чи газової плити;
- провітрюйте приміщення;
- слідкуйте за кількістю газу в балоні;
- вимикайте пальник після приготування.

А ось декілька цікавих моделей плит та пальників, які чудово впораються з приготуванням їжі в домашніх умовах:
Портативна газова плитка Vango Blaze Double Grey
Плита портативна Tramp UTRG-058 з перехідником під великий балон
Газовий пальник Primus Express Spider
Газовий пальник Pinguin Spider

А якщо шукаєте як швидко і економно закип’ятити воду, то вашим незамінним помічником стане інтегрована система:
Система Jetboil Sumo 1.8 L
Інтегрована система Pinguin Aura

2. Термоси і термогорнятка
Всі туристи знають наскільки важливо зробити ковток гарячого чаю під час холодних переходів.    Термос - універсальна річ як для туризму, так і на щодень. Він дозволяє економити електроенергію і не перенавантажувати нашу енергосистему, адже вам не доведеться кип’ятити чайник щоразу, коли комусь захочеться чаю. А ще можна взяти термос гарячого чаю з собою, якщо працюєте в холодному приміщенні чи дати дітям до школи.


В середньому якісні термоси об’ємом 1-1.2 л. будуть тримати температуру орієнтовно 20-24 години.
Термос Tatonka H&C Stuff 1 л
Термос Stanley Legendary Classic 1 л
Термос Tramp Expedition Line 1,2 л

Якщо ж хочете зупинитися на менших об’ємах - 0.35-0.5 - варто орієнтуватися на час 8-12 годин.
Термос Tatonka H&C Stuff 0,35 л
Термос Primus C&H Vacuum Bottle Colours 0.5 l

А якщо плануєте випити каву ще по дорозі на роботу - то термогорнятко стане для вас найкращим рішенням. Маленькі, зручні, багато моделей дозволяють пити просто натиснувши кнопку, тримають температуру близько 4-5 годин.
Термокружка Esbit MG375S
Термокружка Primus Vacuum Commuter 0.4 L
Термогорнятко Tramp UTRC-106

Звичайно, є і спеціальні термоси для їжі з широким горлом, що зберігають ваш обід теплим і забезпечують комфортне споживання їжі будь-де:
Термос харчовий Stanley Classic 0,5 л 
Термос Primus TrailBreak Lunch jug 550 New
Термос TRAMP Харчовий 0,8 л в чохлі

3. Ліхтарик

Це річ, що вже давно вийшла за межі туристичного кола і забезпечує нам світло навіть при його довгій відсутності.

Обираючи ліхтарик, звертайте увагу на його зручність в конкретних випадках. Потрібно, аби руки завжди залишалися вільними? Хочете використовувати його і з туристичною метою? Обирайте налобний ліхтарик.
Налобний ліхтар Black Diamond Cosmo
Знаєте, що користуватись додатковим світлом будете, коли йдете по дорозі додому і хочете, аби зручно було освітити будь-який куток вулиці? Тоді, напевно, хорошим рішенням для вас стане ручний ліхтарик:
Ліхтар ручний Nebo Newton 500
Ну а якщо шукаєте щось, аби освітлювати кімнати квартири, тоді варто зупинитися на кемпінгових ліхтарях чи затишних гірляндах:
Ліхтар для кемпінгу Biolite Alpenglow 500
Набір ліхтарів для кемпінга Biolite Sitelight String

Наступне, про що потрібно подумати - це спосіб зарядки вашого ліхтарика. Якщо плануєте отримувати електроенергію від павербанків чи екофлоу, тоді обирайте ліхтарик з акумулятором:
Ліхтар налобний Lifesystems Rechargeable 220 Head Torch

Якщо ж побоюєтесь, що швидкої можливості перезарядитися не буде і краще тримати в запасі декілька батарейок - тоді обирайте моделі, що працюють від батарейок:
Ліхтар ручний Nebo Slyde +

Функціонал. 

Звичайно, ліхтарики мають різний набір функцій - від одного звичайного білого світла до набору з кількох кольорів - червоного, зеленого, синього. Деякі моделі мають плавне регулювання яскравості, індикатор рівня батареї, водозахищеність  та інші функції, з якими варто ознайомитись, обираючи ліхтарик.
На ринку зараз достатня кількість різних варіантів, тому вам залишається лише оцінити власні потреби.

Все про вибір ліхтарика читайте тут: ОБИРАЄМО БАЗОВИЙ НАЛОБНИЙ ЛІХТАРИК ДЛЯ ТУРИЗМУ ТА НА ЩОДЕНЬ

4. Спальник

Ще одна річ, яку можна використовувати в різних життєвих ситуаціях - від поїздок в Укрзалізниці до походів чи перечікувань тривоги в холодному підвалі.
Обираючи спальник, визначтесь із комфортною для вас температурою використання. Пам’ятайте, що орієнтуємося ми завжди на температуру комфорту, адже саме при цій температурі в термобілизні ви зможете добре спати 8 годин і не відчувати холоду. Температура екстриму - температура, при якій ви зможете не отримати обмороження, про комфортний сон при цій температурі не йдеться, радше лише про виживання. Також зважайте на те, що спальники тестуються в “ідеальних” умовах, тому для власного комфорту можете додати ще кілька градусів до рекомендованої температури використання.
Спальники можна розділити за матеріалами на пухові та синтетичні.

 Пух - легкий, займає мало місця і при правильному догляді - зносостійкіший; з недоліків - більше боїться намокання.
Спальник Sierra Designs Get Down 550F 35 Regular (-3°C)
Синтетичні наповнювачі - важчі та об’ємніші порівняно з пуховими спальниками, проте у вологому вигляді зможуть довше утримувати тепло.
Спальник Turbat VATRA 3S (0°C / -5°C / -22°C)
Наприклад, пуховий спальник часто може мати вдвічі менший об’єм і вагу, аніж синтетичний на ті ж температури.
За конструкцією можна виділити спальники-кокони - завужені до ніг, або ковдри - прямокутні, які можна легко трансформувати в ковдру.
Ще один важливий момент - підібрати спальник відповідно під параметри користувача, із відповідним зростом і шириною.
Ночуючи на природі, в наметах чи на холодних підлогах, не забувайте, що ваш спальник буде якісно працювати лише в парі з килимком, який забезпечує теплоізоляцію знизу.
Як обрати спальник саме свій спальник, читайте тут: ПОРИНАЄМО З ГОЛОВОЮ У СВІТ СПАЛЬНИКІВ. ПОРАДИ, ЯК ОБРАТИ САМЕ ТОЙ СПАЛЬНИК

Приклад розміру  синтетичного та пухового спальника на однакові температури

5. Термобілизна - базовий натільний шар, що допомагає ефективно відводити вологу від вашого тіла на наступний шар, утримуючи тіло сухим і, тим самим, перешкоджаючи швидкому охолодженню та забезпечуючи хороший мікроклімат вашого тіла.

Як і при виборі будь-чого потрібно зрозуміти для яких саме потреб вам потрібна термобілизна?
Адже її можна класифікувати за тканинами: синтетична, вовняна, комбінована. За щільністю плетення - тонка, середня, товста, що важливо враховувати, опираючись на сезон використання.

Шукаєте натільний шар для занять спортом, катання на лижах чи активний рух? Тоді сміливо обирайте синтетичну термобілизну, або тонку вовняну з менш щільним плетенням.

Якщо ж ваша основна вимога - не змерзнути в квартирі, працюючи з дому, або ж ви довго стоїте на холоді - зупиняйтесь на варіантах теплої щільної термобілизни. В чому принципова різниця між використанням синтетичної і вовняної термобілизни? Синтетична білизна трохи швидше сохне, легка, проста в догляді, суттєво дешевша, проте значно швидше накопичує неприємний запах.
Джемпер Neve Balance
Джемпер Neve Avalanche

Вовна ж, в свою чергу, добре дихає, приємна до тіла, довго не набирає запах, проте трохи довше сохне і дорожча по вартості.
Термофутболка Smartwool Women's NTS Light 195 Crew
Непоганим рішенням ситуації може стати вибір комбінованої термобілизни (суміш вовни і синтетики), яка поєднує і переваги, і недоліки обох.
Tермофутболка Turbat Retezat Top M

Зрозуміти яка саме термобілизна вам потрібна, допоможе ось ця стаття: ПАМ'ЯТАЙ ПРО БАЗУ. ОБИРАЄМО ТЕРМОБІЛИЗНУ ДЛЯ МАНДРІВОК І НЕ ТІЛЬКИ

6. Утеплюючий шар
Так, поверх термобілизни треба одягати щось тепліше, проміжний шар одягу, якщо йдеться не про активний рух.
Фліс - одне з найкращих рішень. Теплий, легкий, швидко сохне, приємний у користуванні. Його можна одягнути гуляючи з собакою холодним ранком, при похолоданні в квартирі, прогулюючись вечорами чи навіть на роботу. Багатофункціональні та стильні, вони давно вже вийшли за межі використання лише туристами.
Фліс Turbat Summit W
Фліс Alpine Pro GARIM

Зазирніть сюди, аби зрозуміти, який саме фліс для вас: ХОРОШИЙ ПРОМІЖНИЙ ШАР, АБО ЩО ТАКЕ ФЛІСИ

Пухова куртка - ще один елемент одягу, який прекрасно підійде для утеплення. Річ, яку можна використовувати протягом всього року, додаючи трохи тепла в холодні вечори в горах, чи в міжсезоння або взимку в місті. Легкі, компактні, стильні і багатофункціональні. Часто, беручи в похід легку пуховку складно навіть зауважити, що вона є в рюкзаку, але той комфорт і тепло, якого вона додає, коли стає прохолодніше - безцінний.
Mountain Equipment Wms Arete Hooded Jacket
Куртка Black Diamond M Access Down Hoody

Аби зрозуміти, який буває пух, яку куртку обрати для різних потреб і сезонів та як доглядати за пуховими речами варто ознайомитись з цією статею: ПУХОВИК В ЗИМОВІ ГОРИ І НЕ ТІЛЬКИ

Ну а ще не забувайте про маленьких помічників, які відіграють свою маленьку, але дуже важливу роль в збереженні вашого тепла: рукавиці, шапки, балаклави та бафи.


7. Теплі шкарпетки або пухові чуні


Берегти ноги від переохолодження потрібно завжди. Туристичним магазинам, знову ж таки, є що запропонувати і в цьому випадку.
Якщо ви сильно мерзнете в ноги, довго гуляючи містом чи чекаючи громадський транспорт, або працюєте на вулиці при мінусових температурах, є зміст приглянутись до трекінгових шкарпеток, які забезпечать як сухість і тепло, так і вбережуть ваші ноги від зайвих натирань, завдяки потовщенням в місцях, які найбільше навантажуються при ходьбі, якщо цілий день доводиться бігати містом:
Шкарпетки Mund Himalaya
Шкарпетки Accapi Outdoor Merino Endurance Crew



Якщо ж основне використання шкарпеток - це сон, або ж ходьба по квартирі, коли вимкнули світло і підлога холодна - хорошим рішенням стануть пухові шкарпетки: м’які, теплі і ніде не тиснуть:
Пухові шкарпетки Sierra Designs Down Bootie II - ідеальні для пересування вдома або базовому таборі в горах.
Пухові шкарпетки Turbat Down Socks - рекомендуємо використовувати для сну, адже вони такі невагомі, що ви їх навіть і не відчуватимете на ногах.

8. Грілки

Річ, що рятує взимку від холоду і на лінії фронту, і в мандрівках, і в холодній квартирі чи довгому стоянні на морозі.
Їх дія максимально зрозуміла - швидко дати тепло і відігріти змерзлі ділянки тіла, чи просто додати кілька градусів тепла вашому спальнику, якщо ніч видалась холодною.
Серед грілок можна виокремити наступні види:
- хімічні одноразові;
- багаторазові соляні;
- каталітичні;
- електричні перезарядні або ж акумуляторні.

Вони мають свої особливості використання та термін дії.
Наприклад, хімічні одноразові забезпечать тепло протягом 10-12 годин, однак після використання їх доведеться викинути, починають працювати одразу після відкриття, від контакту з повітрям:
Хімічна грілка для рук Thermopad Hand Warmer
Хімічна грілка для пальців ніг BaseCamp Toe Warmer
Їх можна поставити в черевики,  рукавички, або навіть прикріпити до одягу за допомогою клейкої основи, які мають деякі види грілок: Хімічна грілка для тіла BaseCamp Body Warmer

Багаторазові соляні грілки - будуть гріти не такий довгий проміжок часу, проте мають довший термін загальної експлуатації, адже для того, щоб поновити їх властивості, достатньо просто перекип’ятити їх протягом 10-15 хвилин:
Грілки для рук Lifesystems Reusable Hand Warmer

Ще одним надзвичайно цікавим та універсальним видом є акумуляторні грілки: Lifesystems USB Rechargeable Hand Warmer 5200 mAh, які і гріють, і заряджають ваш телефон чи іншу електроніку  при потребі.



Прочитати все про грілки та наш особистий досвід використання можна тут:
ТЕПЛО ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ: ЯК ОБРАТИ ТУРИСТИЧНІ ГРІЛКИ

9. Аптечка
Незамінний елемент, що в сучасних обставинах (та і загалом в будь-який час) мусить бути під рукою. Краще завжди мати з собою аптечку і ніколи нею не скористатись, аніж не мати її в критичний момент, коли допомога була необхідна вам або комусь іншому.
У нас можна знайти як просто гермомішки для аптечки: Lifesystems First Aid Drybag, так і укомплектовані бинтами, перев’язками, пластирями, ножицями, рукавичками і іншими предметами першої необхідності аптечки. Вони бувають різних розмірів та з різною комплектацією, зручні у використанні:
Аптечка Tatonka First Aid Kit Compact Red
Аптечка Lifesystems Light&Dry Nano First Aid Kit

Звісно, вам доведеться додати медичні препарати, якими ви користуєтесь, турнікет, термоковдру і інші медичні елементи, які ви вважатимете за потрібне.

10. Світловідбиваючий елемент


Дрібничка, що рятує життя. Кожен, напевно, під час повних блекаутів зіштовхувався з тим, що страшно переходити дорогу, адже темно і водій може не побачити пішохода, або ж і навпаки. Та й загалом, аби не зіштовхнутися з іншими людьми чи подавати тривожні сигнали під час надзвичайної ситуації варто мати світловідбиваючі елементи.

Це може бути фарба, яку ви безпосередньо наносите на одяг і стаєте помітними: світловідбиваюча фарба HEY-sport Lightflex Spray. Або ж світлові маркери, які допоможуть рятувальним службам визначити ваше місцезнаходження в критичних ситуаціях, або ж не загубитися у великій туристичній групі, наприклад, якщо переносити використання в туристичну сферу:
Палички Lifesystems 8 Hours Glowsticks

Друзі, а ще б ми рекомендували завжди тримати “про запас” декілька пакетів сушеної їжі та засоби для очищення води. Це точно ті елементи, які не займають багато місця, проте можуть в певних ситуаціях добряче допомогти.
Як бачите, багато з елементів туристичного спорядження вийшли за межі туризму і  здатні допомагати і в межах звичайних днів у місті, і при критичних ситуаціях.
Ми щиро сподіваємося, що ця стаття була вам корисною і бажаємо, аби всі перелічені елементи використовувалися лише в туризмі і під час приємних пригод. Бажаємо теплої, світлої, швидкої і спокійної зими!