22 Feb
22Feb

Всі ми чули думку про те, що гори не пробачають помилок. Які асоціації викликає у нас ця фраза? Засніжені восьмитисячники, глибокі провалля, безкисневі сходження? Насправді необов’язково: якщо нехтувати базовими правилами безпеки, то навіть у наших рідних Карпатах можна серйозно травмуватись, або і загинути. Тож давайте згадаємо про надзвичайні ситуації в Карпатах, які стались починаючи із 2020 року та подумаємо, що було їх причиною. Знайти зведену інформацію про кількість нещасних випадків у Карпатах виявилось непростою справою. На жаль, у публічному доступі немає структурованих даних на цю тему. Проте наша команда не здавалась і завдяки даним офіційного сайту Державної служби України з надзвичайних ситуацій ми змогли самостійно зібрати та структурувати всі випадки у горах 2020-2024рр, які вимагали втручання рятувальників і реєструвались у відповідних службах. Побачити та зрозуміти, що у наших “домашніх” горах також часто траплялись халепи з туристами буде корисно для всіх нас, адже це допоможе уникнути тих самих помилок та бути уважнішими під час походів.


2020 рік був нестандартним - ковід, затяжні карантини, закриті кордони. І на тлі цього - цілих 107 звернень до рятувальників у горах.

  1. Причини звернень до рятувальників у 2020 році.


Що цікаво - більше половини викликів це ситуації, коли люди банально загубились у горах. При чому, як зазначали представники ДСНС, медичної допомоги такі туристи, як правило, не потребують. Переважно губились групи від 4 до 6 осіб, але були і дуже нестандартні ситуації. Так у серпні до ДСНС звернулась група із 15 осіб (!), яка загубилась під час спуску з гори Говерла. Завдяки професіоналізму  рятувальників все закінчилось добре, але трішки викликає здивування, що з такої великої кількості осіб не знайшовся хоча би хтось один, хто ґрунтовно проаналізує досить нескладний маршрут і не дасть групі загубитись. Через несерйозну підготовку до походу пошуки туристів можуть тривати дуже довго та виснажливо. Так, у  лютому групу з 5 осіб рятувальникам доводилось шукати в умовах хутровини та значної лавинної небезпеки. Під час проходження схилом, одна з пошукових груп зірвала два снігові карнизи. 

Перед походом у зимовий період обов’язково вивчайте питання лавинної небезпеки наперед. Також варто згадати випадок, коли у липні, при спуску з Говерли група з 13 осіб також загубилась і через погане спорядження не змогла продовжити похід. Але найкритичнішим у ці ситуації була наявність в групі чотирьох дітей віком від 1,5 до 12 років. 

При походах на такі відстані з маленькими дітьми варто особливу увагу приділяти плануванню маршруту та безпеці найменших. Загалом за 2020 рік сталось 4 випадки, коли у горах через неуважність дорослих губились чи травмувались діти.
Якщо ж говорити про надзвичайні ситуації, які закінчувались не так щасливо, то за 2020 рік їх сталось 51! Більшість травматичних випадків у горах в цьому році - це пошкодження ніг (підвернули, зламали, вивихнули і тд). І лише 10-15% це інші, більш важкі чи травми  пов’язані із хронічними захворюваннями. Так, досить рідкісним випадком був зрив учасника туристичної групи в ущелину, якого потім 2,5 км рятувальники спускали на ношах. У цій ситуації важливо відмітити те, що інші учасники групи активно допомагали постраждалому: надали домедичну допомогу, організували місце для ночівлі тощо. Це вкотре нагадує нам про важливість грамотної координації і взаємодопомоги всередині туристичної групи.

Зрідка трапляються і травми, пов’язані із транспортними засобами, так у липні на полонині Красна під час катання на мотоциклі травмувався турист. Щодо цього випадку хочемо нагадати, що мотоцикли, квадроцикли, джипи тощо, небезпечні у горах не лише з точки зору можливого травматизму. Вони також несуть за собою розбиті гірські стежки, смерть рідкісних рослин і тварин та знищення самобутнього ландшафту гір

Випадки укусів отруйних тварин зараз дуже рідкісні - за 2020 рік сталась лише одна така зареєстрована ситуація

Щодо найбільш поширених цілорічних травм кінцівок у горах тут пальму першості ділять між собою дві категорії туристів: лижники та власники неякісного невідповідного до ландшафту взуття. У лижників  часто причиною травм є ігнорування швидкісного режиму, неправильний обгін та вибір неправильних маршрутів для спуску. Щодо взуття хочемо наголосити, що неякісні кеди з тонкою підошвою і без фіксації гомілковостопного суглобу можуть спричиняти не просто вивихи, а й дуже складні переломи та інші травми!

У 2020 році також зафіксували і один смертельний випадок у горахСтався він у травні в районі урочища Гаджина. У жінки діагностували забійні травми голови і живота, а також загальне переохолодження. Як було уточнено згодом, жінка самостійно відправилась у гори, не попередивши нікого. Її у важкому стані випадково знайшла група туристів, яка проходила поруч. Наявність переохолодження у травні та забої говорять про неправильно підібрані одяг і взуття.


У 2021 році після всіх карантинів люди почали активніше ходити у гори - і як наслідок збільшення кількості нещасних випадків. За весь рік ДСНС зафіксувало 112 звернень туристів, із них 65 травмованих та 47 заблукалих.

2. Причини звернень до рятувальників у 2021 році.


Баланс трохи змістився і хочеться вірити, що люди почали більш серйозно ставитись до планування маршрутів та не губляться просто так. Але насправді при зменшенні кількості заблукалих, підвищилась ”якість” ситуацій, нижче деякі із них.

У серпні під час підйому на Говерлу від групи туристів відстав 6-річний хлопчик і два дні блукав у горах. На щастя, дитина була у задовільному стані. Знайшли дитину на горі Велика Кознєска на відстані понад 2 км від того місця, де вона загубилася. Це на кордоні із Закарпаттям. 

В цьому ж місяці пара з Києва заблукала з немовлям в районі г. Великий Верх. Туристи звернулись до рятувальників не лише тому, що не могли знайти стежку самостійно, а й тому що в дитини піднялась температура і вона потребувала медичної допомоги. Крім цих випадків було ще три  ситуації, коли через неуважність дорослих діти відставали від групи чи губились разом із нею, а також три випадки дитячого травматизму в горах. 

Бували випадки, коли туристи втрачали можливість самостійно добратись до кінцевої точки маршруту через погане спорядження. Так, у травні рятувальники допомагали туристам, яким вітром зірвало намет. Цей випадок був відносно нескладний через те, що суттєвої медичної допомоги туристи не потребували, але були і гірші ситуації.
Наприклад, у січні та лютому було два звернення до рятувальників щодо обморожень через неправильно підібраний одяг. Також за рік було два звернення, коли через неуважність та погану видимість туристи зривались в ущелину і потребували сторонньої допомоги.

У 2021 році також відбулось три нещасні випадки, пов’язані з транспортними засобами в горах. Два із них - коли джипи перекидались у горах. А ще один - під час катання по гірському хребту на мотоциклі.

У всіх випадках туристи не лише завдали шкоді природі, а й серйозно травмувались!


Дуже резонансним був випадок із вибухом на полонині «Під Берди», поблизу села Вороненка, внаслідок якого загинуло 2 осіб, а ще 3 людей травмовано та 1 - отримала контузію. Як уже потім встановили у ДСНС, причиною були снаряди часів Першої та Другої світової війни. Рятувальники уточнили, що вибух стався у місцях, де у 1916 році відбувався Брусилівський прорив, а в 1939-1944 розташовувалась лінія оборони Арпада. У тамтешніх ґрунтах залишається чимало снарядів та мін.

На жаль, цей смертельний випадок у горах був не єдиним. 27 квітня гірські рятувальники знайшли тіло туриста-киянина, що заблукав в районі гори Гемба ще 13 лютого. Чоловік зник під час катання на лижах, коли вони з напарником втратили один одного з поля зору через погану видимість. Одразу після зникнення пошуки тривали 21 день, але були безуспішні, лише наприкінці квітня вдалось знайти тіло.

Також дуже сумний випадок смерті у горах стався між 4 і 7 грудня. Під час катання на снігоході троє туристів заблукали. Попри наявний періодичний телефонний зв’язок з рятувальниками двоє туристів чомусь залишили свого третього товариша самого. Вони 5 грудня успішно вийшли до с. Лумшори, а тіло третього туриста було знайдено 7 грудня.

2022 рік був переломним у статистиці звернень до рятувальників. За цей час було зареєстровано лише 52 нещасних випадки, що більше ніж у 2 рази менше за попередній рік. Це пов’язано із початком повномасштабного вторгнення росії. Хтось із туристів став на захист держави, хтось зайнявся волонтерством і гори відійшли на другий план.

3. Причини звернень до рятувальників у 2022 році.


Та все ж нещасні випадки ставались і лідирує серед них травматизм (40 звернень).

Пальму першості серед травмованих туристів стабільно ділять травми кінцівок через погане взуття і лижники. Проте у порівнянні з попередніми роками, цього разу кількість травмованих лижників орієнтовно на 40% перевищила інші причини травм. Переважно ці всі звернення відбулись до початку війни. Ці випадки переважно однотипні і спричинені недотриманням безпечної швидкості, недостаньою навченістю, відсутністю правильного захисного спорядження та зловживанням алкоголем на курортах.

З нетипових випадків лижного травматизму можна згадати 15 січня, коли за день травмувались одразу четверо дітей на різних трасах.Також серед випадків зимового травматизму, на які не можна не звернути увагу - потрапляння у лавину. У січні поблизу смт. Воловець під час спуску групи туристів з 9 осіб відбулося сходження лавини, внаслідок чого частково снігом засипало 5 туристів. 

Туристи відкопались самостійно (що є рідкістю у таких випадках), але одна людина постраждала внаслідок потрапляння у лавину та потребувала транспортування. Постраждалі зв’язались із ДСНС за допомогою додатку “Порятунок в горах”. А чи знають наші читачі що це за додаток і чи користувались ним?

Уважність в горах має велике значення, так у червні житель с. Ясіня через неуважність отримав серйозні травми, зірвавшись із снігового карнизу і пролетівши 80 метрів по схилу поблизу г. Близниця. У жовтні гірські рятувальники надавали допомогу парапланеристам, двоє людей втратили керування та впали в районі гори Гимба на Закарпатті. Для цього виду спорту завжди обирайте лише досвідчених інструкторів.

Не обійшлось і без смертей у горах у 2022 році. Один випадок пов’язаний із серцевою хворобою туриста, якого, на жаль, не вдалось врятувати на маршруті до Говерли.

Звертаємо вашу увагу, якщо у вас є специфічні хронічні захворювання, то обов’язково радьтесь із своїм лікарем перед походом в гори!

Другий смертельний випадок за рік у горах, пов’язаний із зимовим сходженням на Говерлу. Щодо цього повторно хочемо наголосити про важливість правильного спорядження для зимових походів, щоб уникнути переохолоджень та травм на маршруті. Звернень заблукалих туристів у цьому році було значно менше навіть у відсотковому співвідношенні. Хочеться вірити, що українські туристи з часом все серйозніше будуть ставитись до планування маршруту та вивчатимуть способи орієнтування по картах паперових та електронних.

 Найбільш складними випадками серед загублених були такі:

  1. Турист самостійно пішов у похід на г. Петрос, свідомо знаючи, що його екіпірування недостатнє для походу. В цій ситуації його врятував друг, який знав маршрут походу.
  2. Двоє осіб знехтували попередженням про ускладнення погодніх умов і згодом втратили орієнтир поблизу г. Пожижевська. Рятувальники надали їм теплий одяг та гарячий чай і вивели “в цивілізацію”.
  3. Громадянин Польщі в січні травмувався і втратив орієнтацію поблизу гори Піп Іван. Сам турист не реєструвався завчасно у рятувальних службах і про потребу в розшуку повідомили його колеги.


2023 рік характеризувався підняттям туристичної активності - і як наслідок збільшення кількості звернень туристів до рятувальників, 74 рази.

4. Причини звернень до рятувальників у 2023 році.


У статистиці лідирують травматичні ситуації, проте відсоток загублених зріс у порівнянні з минулим роком. По травматизму, 85% ситуацій - травми кінцівок через неуважність та погане взуття. Що цікаво, ці травми зрідка відбуваються при поганій погоді взимку, дуже часто це літні походи досить популярними маршрутами в околицях Говерли. З цього робимо висновок, що якісне взуття і трекінгові палиці є нашими кращими друзями у поході цілорічно навіть у “домашніх” Карпатах.

Щодо серйозних аварій хочеться згадати дві, коли туристи отримали суттєві травми, катаючись на квадроциклах. Така активність у заповідних зонах гір є незаконною, але що також сумно - надавачі таких послуг зовсім не займаються медичним страхуванням своїх клієнтів та не мають належної транспортної кваліфікації. Так 9 серпня поблизу водоспаду “Дівочі сльози”,  під час їзди на квадроциклі, зі схилу на річці Жонка впала жінка, порятунком якої повністю займались яремчанські рятувальники. 

30 серпня теж на квадроциклі в цей самий водоспад влетів чоловік. І знову ж таки, туриста залишили очікувати на рятувальників без жодної допомоги з боку перевізника.
Ще один випадок складного травматизму відбувся 16 травня на зеленому маршруті з гори Говерла, коли двоє туристів зірвались зі скелястої ділянки маршруту та травмували нижні кінцівки.

 Ми завжди  радимо не уникати попередження про лавинну небезпеку та інші несприятливі погодні явища, адже це може коштувати вам здоров’я чи життя. Так  20 лютого до гірських рятувальників звернулась група туристів, частина з яких травмувалась власне через погані погодні умови і через це не могли рухатись далі самостійно. 

Була в 2023 році і дуже трагічна ситуація, пов’язана із погодою: у липні чоловік та дівчинка 11 років загинули на Говерлі через влучання блискавки. Дуже важко читати про такі трагічні ситуації за участі дітей, тому обов’язково ознайомлюйтесь із правилами поведінки під час грози у горах.

Ще один смертельний випадок стався у жовтні також в околицях Говерли - двоє чоловіків заблукали і розійшлись в різні напрямки. Згодом одного із них було знайдено мертвим. У даному випадку велику роль зіграло погане утеплення туристів та неграмотна організація маршруту.

Ця ж неграмотна організація дуже часто стає причиною коли туристи банально губляться і без допомоги рятувальників не можуть повернутись додому. Впродовж 2023 року стався 31 такий випадок. У шести випадках у загублених туристичних групах були малі діти, що викликає особливе здивування легковажністю організаторів цих походів. Також дуже часто рятувальники реєстрували випадки, коли туристам до кінця маршруту не дозволяло дійти незручне взуття чи невідповідний до погоди одяг. Наприклад, 5 листопада з такою проблемою зіткнулась група із 4-х велосипедистів.


Упродовж лише січня 2024 року гірські рятувальники вже заєстрували 12 надзвичайних ситуацій. Із них 7 травм та 5 загублених груп туристів.

5. Причини звернень до рятувальників у січні 2024 року.


З огляду на зимову специфіку, основну масу травмованих туристів складають лижники. Також зареєстровано випадок, коли 2 січня двоє туристів, не маючи правильного зимового одягу та взуття пішли у похід на Говерлу заблукали та травмували ногу.

 Двічі надзвичайні ситуації ставались із іноземними громадянами. 4 січня четверо громадян Польщі на спуску з Говерли через щільний туман, сніг та сутінки заблукали і звернулись по допомогу до рятувальників. Також станом на кінець лютого дотепер не можуть знайти французького громадянина, який перестав виходити на зв’язок ще 3 січня. 4 лютого до ДСНС Закарпаття звернулась пара туристів, яка прогулючись околицями м.Рахів “чисто випадково” потрапила в район гори Магура, але через невідповідний одяг і спорядження не змогли продовжити прогулянку.

Як бачимо по ситуації впродовж недавніх 4-х років навіть у таких рідних, знайомих домашніх Карпатах можна наштовхнутись на серйозні травми чи навіть загинути. При чому, надзвичайні ситуації не обов’язково відбувались взимку. Ми з вами згадали багато випадків, які стались влітку, при гарній погоді і причинами яких були не сніг чи низька температура, а людська безвідповідальність та ігнорування грамотної екіпіровки чи планування маршруту. Віримо, що всі читачі нашого сайту не такі і прочитавши дану статтю зможуть зробити для себе корисні висновки і не робити помилок при організації подорожей. А за спорядженням для безпечних пригод приходьте у Робінзон, ми допоможемо :)

Серед найпоширеніших аварійних ситуацій в Українських Карпатах - це травми ніг, блукання, виснаження, тепловий удар. Серед аварій які призводять до фатальних наслідків - лавини, замерзання та блискавки. Іноді трапляються зустрічі з небезпечними дикими тваринами, повені і паводки та селі. З цими загрозами здебільшого стикаються жителі гір. І наголошу - побачити дикого звіра не те саме, що постраждати від дикого звіра - другу групу небезпек я б назвав умовно-потенційними. Нижче буду по черзі розглянуто проблеми та причини їх виникнення,  а також варіанти уникнення.

Травми ніг - це найбільша проблема серед туристів. Найчастіше це вивихи та розтягнення нижніх суглобів, рідше  - переломи. Ще трапляються випадки проявлення старих травм. Посилення болю в колінах чи стопі такою мірою, що люди викликають рятувальників. 

  • Щоб не отримувати вивихи ніг, потрібно ходити в гори в трекінгових черевиках, саме в трекінгових і саме в черевиках. Черевик має високу халяву та шнурівку, завдяки чому добре фіксує гомілкостоп. Носіння черевиків особливо стосується новачків, так як їхні ноги ще не адаптовані до нового виду навантаження. Крім того, правильний протектор підошви не дозволить вам стати на шпагат на слизьких спусках. Про підбір взуття ми писали в статті ТРЕКІНГОВЕ ВЗУТТЯ ДЛЯ ЗИМИ ТА ТРОХИ БІЛЬШЕ.
  • Фізичні навантаження - це чудова профілактика для укріплення ваших сухожиль та м’язів. А це в подальшому врятує ваші ноги. Отож пробіжки парковими стежками, присідання на 1 нозі та баланс борд - це перші кроки до укріплення ваших ніг і вестибулярного апарату водночас.
  • Крок. Саме так, від того як ми ступаємо в горах, також частково впливає на нашу витривалість та безпеку. Також впливає те. де саме ви ставите, але це вже з досвідом. Щоб уникати травм колін, додатковим фактором є амортизація взуття. Вона має бути достатня для вашої ваги + рюкзака.

Політравми та забої - не часто трапляються в Карпатах, проте трапляється різне. В літній час множинні забої траплялися від того, що туристи лазять на скельні виступи та іноді падають з них. А взимку це трапляється частіше, так як на обледенілих схилах послизаються та летять вниз по 100, 200 метрів, а то і більше вниз. Від чого отримують множинні забої, травми внутрішніх органів, а були і смертельні випадки. Щоб такого уникати в зимові гори, варто брати кішки

Звісно треба вміти їх одягати  та правильно в них ходити, щоб себе ними не покалічити, але це все одно безпечніше, ніж ходити без них. Крім того, використовувати трекінгові палки, льодоруб -  це також бонус до вашої стійкості та швидкость фіксації себе на схилі.

Блукання - виникає як наслідок неправильних дій. Найчастіше цьому сприяє туман та нечіткий рельєф.

На Говерлі люди люблять губитися через те, що в якийсь момент утворюється дуууже багато стежок, а деякі з них не мають чіткого закінчення. От турист і потрапляє на невизначену ділянку, звідти потрапляє десь в ліс чи долину, з якої вже не знає як вийти. А в тумані все відчувається по-іншому. Відстані, звуки, форми сприймаються по-іншому. Для того, щоб уникати цього, по-перше, треба думати. По- друге, мати засоби навігації та вміння користуватися ними (тобто знову думати, ще і наперед). 

До засобів навігації належить компас, карта та смартфон або туристичний навігатор, або ж годинник з такою функцією. Компас та карта -  це найдовший та найскладніший спосіб навігації, який залежить від ваших знань та навичок. Телефон чи спеціалізовані засоби швидкі, прості, точніші, але можуть давати збої, якщо намокнуть або ж взагалі розрядяться. Є ще купа нюансів правильної навігації в горах, проте це окрема тема. Блукання небезпечне, від безневинного спізнення на потяг до тяжких наслідків для здоров’я, якщо заблукати на кілька днів без їжі та спорядження в морози. Таке було кілька років тому на Боржаві. 

Виснаження - так само наслідок неправильних дій туриста чи цілої групи. Це не одномоментний випадок. Це довгий процес. До цього призводить: тяжкий рюкзак, задовгий денний перехід, завеликий набір висоти, занадто теплий одяг, занадто холодний одяг, недостатньо калорій, психологічний настрій групи чи учасника і т. д.

Наслідки виснаження можуть бути різні, навіть летальні.

 Тепловий удар - найчастіше притаманний для літніх походів. Проте перегрів організму трапляється і взимку, через нерозуміння того як працює теплообмін організму та туристичний чи ні одяг. Як би то не звучало, але для уникнення цього влітку треба одягатися, а взимку роздягатися. Влітку, в сонячну погоду варто покривати все тіло тонким одягом, щоб поменше сонця падало на ваше тіло, таким чином ризик перегріву знижується. Одяг має бути відповідний, наприклад Coolmax, - він забезпечує охолодження організму. Не забувати покривати голову від сонця. Не варто забувати і про сонячні опіки, вони створять купу неприємностей в горах, захищатися від них просто - панамами, закритим одягом та сонцезахисними кремами

Лавини - одне з найнебезпечніших явищ в Карпатах. Це не означає, що не варто ходити в зимові гори. Проте варто дотримуватися певних правил. Про них ви можете дізнатися на спеціалізованих курсах та альпшколах. Якщо коротко, не лазьте там, де страшно, не залазьте на карнизи, бо поїдете разом з ним вниз (автор тексту знає те відчуття). Коли сніг мокрий та тяжкий, по ввігнутих схилах краще не ходити. Зажди тримайтеся гребенів. Якщо все ж ви втрапили в лавину, то знайти того кого накрило вам допоможуть спеціальні лавинні датчики пошуку та щупи. Зокрема їх роблять такі компанії як Pieps, Black Diamond, Mammut, Ortovox та інші. Навички користування ними та знання ви отримаєте на спеціалізованих курсах. Для того, щоб відкопати потерпілого, потрібні лопати. Краще обирати спеціалізовані лавинні лопати. Їхня ергономіка і функціонал розроблені  і на сумному досвіді.

Від перевтоми, блуду чи потрапляння в лавину, турист може замерзнути. Значна кількість смертей в горах саме через замерзання. Причини бувають різні. Іноді це недостатньо одягу і аномальна погода, іноді просто недостатньо одягу, але доволі звична температура для Карпат. Звісно, просто так замерзнути складно. Це також наслідок неправильних дій. Не вчасно повернули назад, заблукали та виснажилися, потім запанікували і замість прийняття раціональних рішень по зігріванню себе робили якісь неправильні дії. Кожен випадок варто розбирати окремо.

Знизити шанси замерзання можна завдяки правильному одягу та додатковими елементами спорядження: 

То ж неважливо чи ви йдете на день в гори, чи на кілька, завжди треба мати запас теплих речей, додаткових джерел тепла і, найголовніше, знання та навички. Бо найдорожче спорядження при неналежному користуванні не врятує.

 Прочитавши нашу статтю, ЩО ПАКУВАТИ В РЮКЗАК НА 1 ДЕНЬ ВЗИМКУ ви дізнаєтеся трохи більше, що саме варто мати в рюкзаку взимку і як цим користуватися.

Грози в горах виглядають ефектно, проте є і в них небезпеки - блискавки. Не варто думати що гроза = смерть. Проте якщо ви, перебуваючи на хребті, бачите наближення грози, прорахуйте так подальший шлях, щоб ви були внизу, коли гроза вас наздожене. В жодному разі не перебувайте на вершинах гір. Бо потрапляння блискавки у вершину більш ймовірне, ніж в долину. Це не означає, що бути на Брескулі безпечно, бо поряд є вища Говерла. В Брескул блискавка також б’є. А щодо міфів про мобільний телефон чи рацію, то дивіться відео Клятого раціоналіста на цю тему і вам стане все ясно:).

Щоб знизити свої шанси травмуватися в горах просто включайте голову і дізнавайтеся інформацію з нормальни джерел. Бо твердження, що гумові чоботи найкраще взуття для гір, а котонова футболка - це найраща термобілизна, трохи протирічать здоровому глузду.

Ходіть в гори, але пам'ятайте, що безпека значно важливіша, ніж ваші амбіції!