14 Dec
14Dec

Вітаємо! Сьогодні хочемо трохи нагадати про те, що найважливіше в поході, про нашу безпеку. Які ризики на нас можуть чекати та що допоможе їх уникнути? Зараз будемо розбиратися.


Походи в гори - це про відпочинок, відволікання від буденності та отримання задоволення від процесу. Проте це відпочинок, який має певні ризики та небезпеки. Розділимо небезпеки на прямі та непрямі.

Прямі:
Блискавка під час грози.
На жаль, люди, нехтуючи правилами безпеки поведінки під час грози, помирають в горах від блискавок. В грозу просто не варто йти в гори. Якщо ж негода застала вас під час походу, тоді варто максимально уникати відкритих ділянок, хребтів, вершин; краще по можливості спускатися нижче, в лісову зону чи напроситися в колибу.

Лавина - це також одна з причин загибелі людей в горах. Лавинна безпека -  це дуже широка і складна тема для вивчення якої потрібно проходити спеціальні курси, особливо фрірайдерам. Пішохідним туристам варто знати, що не варто заходити на схили під карнизами, чи на гребені, де є великі карнизи, через те, що важко визначити їхню межу і можна обвалитися разом з карнизом. Широкими крутими схилами також не варто спускатися, варто вишукувати більш безпечний спосіб спуститися. Нюансів визначення зимового шляху в горах є багато.

Каменепад - в Карпатах рідкість, проте ймовірна річ. У вищих горах каменепади часто дуже небезпечні.

Дикі звірі - в Карпатах рідкість. Серед тисяч туристів, зустріти небезпечного ведмедя чи рись вдається одиницям і то здебільшого у найпопулярніших туристичних місцях. Серед безпечних способів протидії ведмедям є спеціальні газові балончики. Крім того, при зустрічі з ведмедем не треба бігти куди-небудь - не втечете. Краще вератися звідки прийшли, зважаючи на поведінку ведмедя. Яrщо ж він, все ж, почав за вами бігти, позбудьтеся рюкзака або куртки, тварина зупиниться, аби обнюхати речі, а ви виграєте трохи часу.  Свійські тварини також  іноді можуть нести небезпеку. Наприклад, випадково порвати намет, чим перебити всі плани на подальший похід, або ж вас можуть покусати вівчарські собаки, що є набагато небезпечніше, ніж рідкісний ведмідь в горах.


Дикі люди - часто більш небезпечні для інших туристів чи особливо для природи навколо. В Карпатах є кілька полонин, де невигідно ставати на ночівлю, так як на ранок з тамбура намету можуть зникнути речі. Іноді таке можуть зробити лисиці, але частіше люди. Як протидіяти таким діям? По-перше, ховати всі речі в намет і нічого в тамбурі не залишати. По-друге, ставати, на ніч подалі від сіл та господарств. Якщо інші “туристи” поводяться неврівноважено, то краще проти них не порушувати закони кримінального кодексу України, навіть якщо дуже хочеться. Але при можливості  варто пояснити, що вони роблять не так.


Непрямі:

Різка зміна погоди є частою причиною травмування людей. Спричиняє поспіх групи і паніку. Сильний ураганний вітер збиває з ніг, а швидка зміна температури може спричинити переохолодження при неправильних діях.

Завжди потрібно мати запас одягу, для того щоб не замерзнути чи змокнути, або ж не перегрітися.

 Переохолодження та обмороження. Причини виникнення - сума помилок і недостатнє спорядження чи несвоєчасне його використання. Може настати після перевтоми, а  додатковим чинником може стати наскрізь промоклий одяг. Чим холодніше, тим швидше настає переохолодження. Варто врахувати, що переохолодження може настати і при +10 градусах. То ж не варто думати, що це тільки зимова небезпека.

Обмороження - це фізичне пошкодження шкіри чи м'язових тканин внаслідок тривалого переохолодження ділянок тіла. Найчастіше обморожуються пальці ніг та рук, а також щоки, ніс та лоб. Рідше обмороження дістають кисті та стопи, проте це не виключення. Для того щоб цього уникнути, треба тримати кінцівки в сухості і теплі. ТЕПЛІ НОГИ - ЧИСТА СОВІСТЬ. Завжди краще попередити замерзання рук, ніж їх відігріти. Якщо вам в процесі руху взимку холодно в ноги, то краще змінити шкарпетки на тепліші. Якщо це не допомагає, то можна використати хімічні грілки для пальців ніг чи стоп. А якщо і цього мало, то краще не продовжувати похід і повернутись в цивілізацію. Крім того варто просушувати взуття і шкарпетки вночі. ТЕПЛО ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ: ЯК ОБРАТИ ТУРИСТИЧНІ ГРІЛКИ - тут ви можете дізнатися більше про додаткове джерело тепла для тіла та кінцівок.

Погана видимість - природно створена небезпека, боротися з якою можна тільки вмінням користуватися різними способами навігації, а також змінювати плани і, наприклад, відмовлятися від маршруту чи сходження, так як в погану погоду з поганою видимістю деякі ділянки стають небезпечними, особливо взимку. Можна не побачити межі карнизу, чи те, що ви підійшли під крутий лавинний схил. Влітку туман - це додаткова волога і на плоских ділянках із великою кількістю стежок.

Тепловий або сонячний удар - наслідок неправильних та невчасних дій. Не одягнули  капелюх на голову, чи забагато одягу на себе напнули взимку.

Перевтома настає поступово, але не одразу відчувається. Небезпечною вона стає в поєднанні з іншими факторами: вологість навколо, туман і дезорієнтація можуть призвести до паніки та “опускання рук”, небажання боротися за свій комфорт. Через перевтому втрачається концентрація, що може призвести до травми. Можна послизнутися, перечепитися, впасти і травмувати ногу чи руку.


Зневоднення - часта помилка.  Взяли з собою замало води, а до джерела далеко або воно пересохло і так за день може кілька разів повторитися. Потрібно  мати з собою запас води і в джерелах добирати постійно. Зручно транспортувати воду в питній системі чи пляшках.

Натерті ноги. Найчастіше причиною є невдало підібране взуття або ж взяли те, що не шкода. Проте натерті ноги можуть вас зупинити і, як наслідок, може трапитися щось із вищезгаданого. Якісні трекінгові шкарпетки можуть частково врятувати ваші ноги, а вдале трекінгове взуття в парі з шкарпетками точно не натруть вам ноги.  А якщо ноги, все ж,  починають натиратися, то варто клеїти пластир, щоб мозолі не збільшувалися. Пластир краще використовувати не бактерицидний, а  на тканинній основі.

Неочевидні:

Неякісний намет. Він може промокнути, а разом з ним всі речі, які на ночівлю ви запакували в нього. Як наслідок - неспання, деморалізація і втома. Щоб намет на промокав,  варто купувати якісні намети, а також вміти ними користуватися. Звучить банально, а на ділі бачимо, що часто люди не вміють правильно ними користуватися. Більше про базові і не тільки намети в нашій статті - ДІМ, ЩО ЗАВЖДИ З ТОБОЮ: ЗАГАЛЬНІ РОЗМОВИ ПРО НАМЕТ.

Поганий рюкзак може розірватися і, як наслідок, ви зупинитеся і все спорядження просто нікуди сховати. Через погану підвісну систему рюкзака вам може защемити нерв чи спазмувати мʼяз, що також може закінчитися недобре. А траплялися випадки, де тяжкий рюкзак перетискав вени, від чого учасник походу втрачав свідомість. Тому до підбору і пакування рюкзака потрібно підходити з розумом. Варто обирати рюкзаки зручні, спеціалізовані і у фахових магазинах. Завжди варто міряти навантажений рюкзак на спину і радитися з консультантом аби зрозуміти чи рюкзак взагалі підходить під ваші потреби. В нас є багато рюкзаків, тож гайда обирати.

Надто тяжкий рюкзак - не критична, але накопичуюча проблема. В поєднанні з поганим сном швидше призводить до перевтоми. Хороше рішення - не брати зайвого. Або ж купувати одразу легке спорядження та не брати зайвого. Як саме збирати рюкзак і рахувати його вагу, можна прочитати на нашому блозі equipkiller.com в сатті: ЗБИРАЄМОСЬ В ЛІТНІЙ ПОХІД З РІЗНИМИ ПІДХОДАМИ: БЮДЖЕТНО, АЛЕ З ТЯЖКИМ РЮКЗАКОМ АБО ДОРОЖЧЕ, АЛЕ З ЛЕГКИМ


Поганий сон в поході. Таке трапляється часто, але тільки в довготривалих походах він може критично впливати на якість і стан походу. В дво-триденних мандрівках поганий сон майже не є головною причиною аварій в походу. Але як зазначали вище, аварії стаються як наслідок кількох причин. Щоб покращити свій сон, варто використовувати спальники більш відповідної температури, туристичні подушки, беруші від хропіння сусідів, надувні чи самонадувні килимки для зручності вашої спини. Крім того добре вибране місце для намету також покращить ваш сон.

Темп руху також впливає на самопочуття в поході. Людський організм здатен довго працювати на низькому пульсі і недовго працювати на високому, тому якщо ваш темп занадто високий для нормальної роботи серця, ви також швидше втомлюєтесь і це все призведе до виснаження. Крім того, на високому пульсі людина більше потіє, від чого більше мерзне на зупинках та втрачає воду і мінерали, а ми про це вже вище згадували.

Щоб не перевищувати нормальний робочий темп, треба орієнтуватися по найслабшому учаснику групи. Часті зупинки більше сповільнюють групу, ніж дуже повільний, але постійний рух.

Блуд і дезорієнтація в просторі - частий “ворог” новачків, проте і досвідченні потрапляють в ситуації з блуканням. Може призвести як просто до втрати часу, так і до вищезгаданого виснаження. Є і багато інших похідних небезпек від блукання. 100%-го рішення щоб не заблукати нема, бо бувають різні ситуації, особливо взимку. Зате можна мати спосіб повернутися назад, завдяки записаному треку в телефоні чи на годиннику, а може і на спеціальному навігаторі. Крім того, можна перебудувати маршрут, врахувавши відхилення від першочергового плану. Серед матеріальних рішень для тримання курсу - це, звісно, компас та карта із знаннями як користуватися ними, телефон із навігаційними картами чи спеціальний GPS-навігатор. Як додатковий елемент навігації можна використовувати спеціальні годинники. Як самостійний -  це не завжди зручно.
Варто подбати, щоб всі електронні гаджети мали запасне джерело живлення та дроти зарядки до неї. Щоб не губитися в межах групи чи при пошукових операціях, допомагають світловідбивачі на вас. Вони є на вашому одязі чи спорядженні, а також можна клеїти спеціальні наклейки чи використовувати аерозолі.

Завжди намагайтесь бути максимально обережними та готовими до будь-яких критичних ситуацій, не буває легких походів до яких не потрібно готуватися. Готуйтесь, плануйте маршрут, слідкуйте за погодою, беріть відповідне спорядження і тоді похід точно буде вдалим!

                                                                                                  Чобан Роман, гід в гори та світ спорядження