15 Mar
15Mar

А що одягати, коли треба йти в зимові гори? Не йти - це не вихід=).

Мабуть, всі чули про пошаровість одягу, але що це таке, які ці шари мають бути, з чого, коли і з чим їх використовувати? Зараз спробуємо розібратись.


Система одягу для зимових походів в Карпати передбачає комфорт при різному діапазоні температур. Неодноразово був досвід з дощових низин підніматися на високогірні хребти за 1-2 дні, при тому температура мінялася від +5 до -15. В таких умовах одною фліскою і штанами не обійтися. Щоб більш повно розуміти картину комбінування одягу, спочатку згадаємо, які саме фактори сприяють замерзанню:

  1. Волога. Вона з’являється від снігу під ногами, від опадів та туману. А також від нас самих, так як живі люди пітніють.

2. Вітер. Тут все ясно. Він майже завжди є в зимових  горах на хребті. Змінюється в залежності від рельєфу

3.Холод. Він може бути різним, проте сильно підсилюється на вітрі та при великій вологості.

4. Сонце. Не такий критичний взимку факто при виборі одягу, проте забувати також не потрібно, що таке явище взимку існує)). 

Одяг повинен забезпечувати захист від вітру, холоду, а також захищати від всіх видів вологості. 

Перший шар - натільний або спідній шар одягу виконує роль відведення вологи від шкіри, чим робить її сухою. Завдяки цьому наше тіло менше мерзне. В народі цей шар ми називаємо - термобілизна. Префікс “термо” варто сприймати як терморегулюючий, а не як зігріваючий. Звісно, термобілизна є зігріваюча,  але є і охолоджуюча,  тому не варто все, що термобілизна сприймати як щось одинакове. Більше про термобілизну  почитайте в нас на ресурсі, під назвою “ПАМ'ЯТАЙ ПРО БАЗУ. ОБИРАЄМО ТЕРМОБІЛИЗНУ ДЛЯ МАНДРІВОК І НЕ ТІЛЬКИ” .

Термобілизна для зими потрібна така, щоб добре відводила вологу. Чи має бути вона гріюча, це досить індивідуальне питання.  Добре підходить така термобілизна для лиж. Вона має трохи гріючого ефекту та добре справляється з вологою від вашого тіла. Яскравими представниками такого виду термобілизни є серія Accapi Ergoracing. Якщо ви не любите синтетику, тоді обирайте вовну мериноса щільністю більше 200 г/м² . Така термобілизна буде не надто теплою та товстою, завдяки чому справлятиметься з відведенням вологи. Термобілизна в якій поєднано натуральні та синтетичні волокна - це золота середина. Вона достатньо антибактеріальна завдяки шерсті і добре відводить вологу завдяки синтетиці. 

З класних представників цього виду можу порекомендувати: Accapi Ergowool або бюджетніший, менш технологічний варіант - Neve Avalanche \ Neve Snowberry. Власне другий варіант від Neve може використовуватися як другий шар термобілизни, завдяки перфорованій структурі. Отож, маючи просто вологовідвідну термобілизну, ми можемо її використовувати протягом всього року для руху. Маючи легко утеплену термобілизну, ми можемо використовувати її для руху взимку та спати в ній протягом всього року.

 Другий шар - тонкий зігріваючий - найпоширенішим одягом для цього є флісовий одяг. Різновидів флісу є багато. Але  всі вони мають основну мету добре утримувати тепло, швидко висихати і при тому важити небагато. Більше про фліс можна прочитати в нашій статті:  ХОРОШИЙ ПРОМІЖНИЙ ШАР, АБО ЩО ТАКЕ ФЛІСИ.

Обирати товщину і формат флісу  потрібно під свої цілі, чим швидше плануєте рухатися, тим тонший фліс. Ще один недооцінений вид тонкого утеплювача -  тонкий синтетичний утеплювач. Добрим прикладом цього одяг з Polartec Alpha чи з тонкого шару Primaloft, наприклад Milo Rove. По суті, це також всесезонний одяг. Влітку його зручно брати для вечірніх посиденьок, а взимку як основний ходовий шар.
Переваги такого одягу: він займає менше місця в рюкзаку, дає трохи більше тепла, ніж фліс 200 г/м², краще блокує вітер. До недоліків можна віднести швидшу втрату теплоємності, меншу зносостійкість та більшу ціну.

Третій шар - водо- та вітрозахисний. Найзручнішим в цій категорії є мембранний одяг. В  зимових умовах водостійкості достатньо. До того ж, мембранний одяг негабаритний як пончо, завдяки чому менше заважає на вітрі та в лісі. Більше про мембранний одяг можна прочитати тут: ГОТУЄМОСЬ ДО СЕЗОНУ ДОЩІВ. ОБИРАЄМО ЗАХИСТ ДЛЯ МІСТА І ПОХОДУ.

Для себе я обрав тришарову мембрану, бо вона найживучіша. Щодо  штанів, то мені подобаються напівсамоскиди, при  умові, що мають верхній замок для того, щоб відкривати вентиляцію. Цей тип одягу ми також можемо використовувати протягом всього року. Мембранні штани влітку не завжди доцільні, але були випадки коли в 10-денному літньому поході 8 днів падав дощ, тому в таких випадках мембранні штани варто мати. Деякі мембранні штани зроблені так, що в них можна ходити як  в окремих штанах, вони мають підкладку, чим приємніші до тіла. Водозахисний шар одягу для українських умов є найуніверсальнішим. Якщо без вітрівки можна обійтися, то водозахист краще носити завжди.

Вітровий шар - софтшел. Найширшого застосування в українського туриста набув серед штанів. Це дуже зручний і функціональний матеріал. Його завдання добре захищати від вітру і невеликих опадів. Він еластичний, швидко сохне та не парить.

Куртки з софтшелу недооцінені. Проте це дуже зручне рішення на всі сезони. Взимку його зручно використовувати поверх флісу, коли температура повітря не дозволяє рухатися просто у флісі, в мембрані в той час парко, а в пуховці занадто  тепло. Софтшел в той час додасть достатньо температури, через те, що додається проміжок повітря між флісом і софтшелом, але не буде парити так як мембранка. Влітку це класний варіант для місць, де сильно дує, від чого стає холодно. Часто буває так, що в самій термобілизні холодно, у флісі душно, а  в мембрані парко. В софтшелі в той час ідеально.

До вітрового шару належать також тонкі вітрівки для бігу. Вони добре підходять так само і для гір. Недолік: вони більш тендітні за софтшел. Тому потрібно їх використовувати з нетяжким рюкзаком і не в хащах.

Штани з софтшелу - це  скарб. Тонкі штани можна використовувати цілий рік. З весни по осінь носити їх просто на тілі, а  взимку комбінувати з термобілизною. До вдалих моделей такого типу виділю Mountain Equipment Comici, Tenson Dalim, Turbat Prut та багато інших. Все варто міряти, бо вони зшиті за різними лекалами.

Наведені приклади стосувалися власне тонких, всесезонних штанів. Є теплі штани для осені та зими. В них втрачається універсальність, проте додається комфорт.

Верхній шар для зими - це теплий шар. Я найбільше люблю пуховий, проте є гарні варіанти і з ситетичних утеплювачів. Завдання цього шару - зігрівати при низьких температурах. Рухатися в цьому одязі здебільшого занадто тепло. Тому його використовують на привалах та біваках. Або при критичних температурах для руху. Пуховий одяг славиться своїм співвідношенням ваги, обʼєму та термомоізоляцією. 500-600-грамова пухова куртка якісного виробника забезпечить вам достатньо тепла протягом зими. А 700-800-грамова куртка з синтетичним утеплювачем буде майже така ж тепла.


Як вибрати пуховку для гір, ми вже писали тут: ПУХОВИК В ЗИМОВІ ГОРИ І НЕ ТІЛЬКИ. Додатково взимку можна використовувати пухові штани чи шорти. Утеплюватися потрібно рівномірно, тому пухові штани - це вдала річ.

Мій набір для зимового походу:

Комбіноване термо з Polartec PowerWool, як приклад Neve Avalanche \ Neve Snowberry  - влітку її можна використати як просто для сну чи навіть замість фліски.

Фліску я обираю тонку, найбільше люблю з Polartec PowerStretch або Tecnopile Tecno Stretch. А ще зараз є гарні комбінації із шерстю тому рекомендуватиму Ortovox FLEECE HOODY. А якщо розглядати середній шар не флісовий, то варто звернути увагу на цю позицію: Picture Organic Denver.

 Софтшельний шар, тут пораджу кілька пар штанів, та одну куртку. 

Мембранний одяг має величезне різноманіття на будь-який смак. Для зими мені подобється куртка Ortovox MESOLA JACKET, проте якщо обирати щось універсальне,  то дуже гарним варіантом є Black Diamond M Stormline Strech Rain Shell . Штани для себе я б обрав такі, так як вони підходять  для моїх виїздів у високі гори та скітур Mountain Equipment Karakorum Mountain Pant. Проте їхня вага досить велика і для простих  походів краще обрав би Black Diamond M Stormline Stretch FL ZP Rain Pants.

Теплий шар для зими: Mountain Equipment Senja Jacket - компроміс ваги та тепла, або ж такий гарний варіант українського виробництва Turbat Lofoten 2. Щодо штанів, то тут ринок  не такий широкий. Він більше націлений на високогірні сходження, тому рекомендувати пухові штани Mountain Equipment Lightline Down Pant недоречно для Карпат.

Захист від сонця  в зимових горах простий -  окуляри та маска від сонця, а також крем від засмаги. Може здаватися, який крем, але повірте, сонячні промені, що відбиваються від снігу, спалюють вам обличчя не гірше літніх променів.

Як бачите, якщо підійти з розумом до підбору одягу, ми можемо багато елементів використовувати цілий рік.  А це економить нам гроші та дозволить більше задонатити.

 Обирайте спорядження з розумом, не мерзніть та ходіть в гори!