06 Dec
06Dec

Всім привіт. На зв’язку Тарас і сьогодні говоритимемо про особливості осінніх мандрівок. А саме про те, що варто взяти і як той чи чи інший елемент спорядження може бути корисним вам.             

Почати варто з того, що осінні мандрівки відрізняються від літніх - погода стає холоднішою, дощі частішими, а часом можна й в сніг потрапити. Тому підготовка має бути ретельнішою, а спорядження відповідним.             

Тож, давайте переходити до нашого списку речей. Зауважу, що цей вибір речей є моїм суб’єктивним і може не співпадати з вашим. Тож, якщо маєте пропозиції чи зауваги - ласкаво прошу у коментарі.             

Все спорядження я поділив на 2 групи - для ходу та для бівака (перебування на місці ночівлі/відпочинку). Давайте почнемо з того, в чому будемо мандрувати.

Взуття. Якщо ви як і я є фанатами легких кросівок без мембрани, які добре дихають, то в осінній мандрівці ними потрібно пожертвувати. Трекінгові черевики - правильний вибір. Варто обирати високі, щоб захищали голеностоп. В горах та в лісі багато мокрого листя, тому ймовірність, що ваша нога поїде чи ви підслизнетесь значно вища - відповідно вищий ризик травми. Вбережіть себе від неприємних ситуацій і беріть черевики, а кросівки нехай почекають літа. Ще однією перевагою черевиків є те, що вони тепліші і шанс промерзнути в них значно менший. 

Додаткової уваги заслуговує мембрана - її наявність збереже ваші ноги сухими і захистить їх від мозолів, які часто виникають внаслідок промоклого взуття. Також раджу коистуватись водовіштовхуючими сперями, якщо ваше взуття не найновіше і мембрана вже не працює так ефективно.

Бахіли. Обов’язковий аксесуар до взуття. Їхньої ваги в наплічнику ви майже не помітите, однак у разі дощу - вони вам точно знадобляться. Бахіли не лише захищають взуття від снігу взимку. Звісно, це їхнє найпоширеніше та найпопулярніше застосування, однак вони чудово справляються з тим, щоб вберегти ваші ноги від бруду та вологи, яка стікатиме по штанах і намагатиметься пробратись до взуття. Дуже часто круте взуття з хорошою мембраною промокає саме через верх, оскільки це найменш захищена від води зона. З бахілами ви також забудете про камінці, які можуть залетіти у ваш черевик і не буде потреби зупинятись, щоб його витрусити. Детально про бахіли можна прочитати тут.

Захист від дощу(себе та спорядження). Це обов’язковий пункт. Тут є декілька варіантів - рейнкавер + мембранна куртка + мембранні штани або ж дощовик-пончо + рейнкавер. Рейнкавер є в обох випадках і це справді необхідний елемент, раджу ним не нехтувати - ваші речі будуть сухими і захищеними. Також за можливості пакуйте все в гермомішки, щоб точно жодна крапля вологи не пробралась до спорядження. До речі, маємо також круту статтю по гермомішках, яка допоможе зрозуміти які бувають і як правильно їх обирати. Посилання ось тут.

Мембранна куртка та штани - доволі універсальний комплект. Вони не сковують рухів, та закривають всі частини тіла повністю. Однак це доволі дорогий комплект в порівнянні з плащем-пончо.

Перевага пончо в тому, що це одна річ, а не дві окремі, тому пакуючись в мандрівку вдома - ви його точно не забудете, а ось штани мембранні забути легко. Пончо буде значно дешевшим за комплект куртка+штани, однак більшість пончо не закривають повністю ноги та руки. Воно також зменшує вашу мобільність. Однак для мандрівників початківців - супер варіант.

Термос. Ніщо так не бадьорить і додає сил, як чашка теплого чаю чи кави під час перекусу чи кілька-хвилинній зупинці. Щоб не діставати пальник і не тратити зайвий час - беріть із собою термос. Теплий чай значно приємніший ніж джерельна вода + це додатковий спосіб перестраховки від отруєння джерельною водою. На моїй практиці був випадок, коли після сильного дощу - вода в джерелі була мутною і один з учасників мандрівки мав неприємність отруїтись. Тому краще перестрахуватись і пити чайок. Плюс на біваку вам не потрібно буде постійно кип’ятити воду і робити чай - залили термос і відпочиваєте. Як правильно обрати термос - можна прочитати тут.             

Тепер плавно переходимо до бівачного спорядження.

Тент. Хороший прихисток від опадів, щоб готувати їжу і проводити час, якщо тамбури вашого намету надто малі, або ж ви любитель олдскулу і цінуєте приготування їжі на вогні. До того ж, якщо цілий день йде дощ, а у вас днівка - тент просто незамінний. Так, він трохи важить і займає місце в наметі, однак його користі буде значно більше ніж недоліків. Тент також можна встановити на трекінгові палиці, якщо ви мандруєте місцевості без дерев чи лісу. Це не буде настільки комфортно, однак свої задачі тент виконає.

Килимок + спальник. Спальну систему теж потрібно обирати з розумом. Бо останнє, що потрібно в мандрівці - це простудити нирки, через холодну ніч і занадто тонкий спальник чи килимок. 

Спальник раджу обирати з температурою комфорту 0 і нижче. Орієнтовно (-3) - (-5) градусів буде оптимальним рішенням. Температура вночі може опускатись до 0 градусів навіть влітку, тому, щоб не замерзнути і спати комфортно обирайте теплий спальник.             

У нас звісно ж є стаття про те, як правильно обирати спальник - вона ось тут.

Що ж до килимка - то тут потрібно обирати за показником R-Value. Це показник теплоізоляції і для осінніх мандрівок він повинен бути не меншим ніж 2,5. Звичайні пінкові килимки рідко мають такі характеристики, однак непогані варіанти є в Terra Incognita, які підійдуть для ночівель при (-2) - (-4) градусів. Їхня товщина - 17-20 міліметрів і вони мають фольговане покриття, яке повертатиме ваше тепло і не даватиме холоду добратись до вашої спини. Якщо ж ви хочете більшого комфорту, то раджу дивитись на самонадувні та надувні килимки. Вони дещо дорожчі, однак комфорт сну на надувному килимку та килимку з пінки навіть близько не стояли. Якщо вагаєтесь чи потрібен вам надувний килимок - раджу до прочитання ось цю статтю, яку написав мій колега Данило.

Чуні. Що це таке? Це переважно пухові шкарпетки, які використовуються для сну. Бувають також з синтетичних утеплювачів. Чуні зараз набирають популярності, оскільки додають декілька градусів до температури комфорту вашого спальника. Коштують вони відносно небагато, але користі з них буде чимало. Ноги значно краще відпочивать за ніч і вам не потрібно буде одягати 2 чи 3 пари трекінгових шкарпеток. 

Користуюсь чунями навіть влітку - настільки сильно їх полюбив. Тому чуні однозначно раджу до придбання і використання.

Останнє, але не менш важливе - теплий одяг. Оскільки осінь - початок холодного сезону, то про теплий одяг не можна забувати. Фліска середньої товщини чи пухова куртка безперечно стануть вам в пригоді. Якщо ж ви прогадали з погодою і взяли занадто холодний спальник, то в них комфортно спати і грітись. Також не раджу брати футболки чи сорочки в осінні мандрівки - візьміть термобілизну. А краще 2 комплекти. Одну з тонкої синтетики для ходу і одну з шерсті для біваку. Також пам’ятайте про правило, що одяг для сну є недоторканим і його не можна використовувати для ходьби, навіть якщо все промокло. Також раджу взяти пухову жилетку, якщо ви не брали пухову куртку, а обрали фліс. Вона компактна і важить небагато. Завжди пам’ятайте про рукавиці та шапку. Або ж візьміть універсальний флісовий баф, якщо не хочете брати шапку. 

Отож, давайте підведемо підсумок, які речі стануть вам в пригоді під час осінньої мандрівки: це хороші трекінгові черевики, до яких в комплекті йдуть бахіли, мембранні куртка та штани(або ж на заміну їм - плащ-пончо), рейнкавер, гермомішки, термос, тент, відповідні погоді килимок та спальник, чуні та теплий одяг(рукавиці та шапка - обов’язково :) ).

І приємний бонус - список речей для осінньої мандрівки: 

  1. Наплічник
  2. Накидка від дощу (рейнкавер)
  3. Намет
  4. Спальник
  5. Килимок
  6. Баф
  7. Мембранна куртка + мембранні штани АБО плащ - пончо
  8. Флісовий або пуховий светр
  9. Комплект термобілизни
  10. Штани чи шорти
  11. Шкарпетки для ходу
  12. Шкарпетки для сну, або пухові чуні
  13. Тонкі рукавиці + шапка
  14. Трекінгові черевики + Бахіли
  15. Взуття для табору
  16. Миска
  17. Горнятко
  18. Ложка
  19. Казанок
  20. Пальник + газ
  21. Фляга
  22. Термос
  23. Джерела видобутку вогню (обов’язково два і захищені від вологи)
  24. Косметичка + засоби особистої гігієни
  25. Аптечка
  26. Ремнабір
  27. Ліхтарик
  28. Повербанк
  29. Кабель для зарядки телефону
  30. Телефон з закачаними оффлайн картами маршруту
  31. Герметичний чохол для документів
  32. Документи + гроші
  33. Трекінгові палиці
  34. Гермомішки для спорядження та одягу
  35. Паперова карта + компас
  36. Гамак (опційно)
  37. Тент(на ваш розсуд)

Ну а на цьому у мене все. Старався наповнити цей топ речей лише необхідними позиціями, які не крастимуть простір у вашому рюкзаку і не додадуть зайвої ваги. Якщо ж я щось забув, або ви маєте коментарі по цих позиціях - то пишіть ваші думки в коментарях. Ходіть в гори безпечно, а ми в Робінзоні допоможемо підібрати вам якісне спорядження.